20:36 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τι αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος για τη διασωλήνωση του υποδιοικητή του Θριάσιου μετά τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού.

Στη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που τον καθιστά πιο μεταδοτικό, αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, κάνοντας μια ανασκόπηση των μέχρι στιγμής δεδομένων.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για ευρήματα της επιδημιολογικής έκθεσης του Imperial College του Λονδίνου σχετικά με τη μετάδοση της παραλλαγής B.1.1.7 του κορονοϊού, τα οποία «δείχνουν» επιδείνωση της κατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πλέον, η νέα παραλλαγή απαντάται συχνότερα στις ηλικιακές ομάδες 0-19 ετών, ενώ έχει ένα σημαντικό «πλεονέκτημα» όσον αφορά στη μετάδοση του φονικού ιού.

Η εκτιμώμενη διαφορά στους αριθμούς αναπαραγωγής R μεταξύ αυτής της παραλλαγής και άλλων μη ανησυχητικών παραλλαγών, κυμαίνεται μάλιστα μεταξύ 0,4 και 0,7, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστός ο ακριβής μηχανισμός για το πώς η παραλλαγή αυξάνει τη δυνατότητα μετάδοσης.

Η νέα παραλλαγή απαντάται επίσης συχνότερα στις ηλικιακές ομάδες 0-9 ετών και 10-19 ετών, ενώ εκτός της αυξημένης μεταδοτικότητας, θα μπορούσαν να συντρέχουν και άλλοι λόγοι για αυτή την ηλικιακή κατανομή όπως:

  • Τα ανοιχτά σχολεία κατά τη διάρκεια του lockdown, που πιθανώς ευνόησαν την παραλλαγή.
  • Τα παιδιά και οι έφηβοι που κόλλησαν και φέρουν την παραλλαγή, ίσως ανέπτυξαν συμπτώματα και επομένως οδηγήθηκαν στο να κάνουν διαγνωστικό τεστ.

Κάτι, που σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, δεν «μαρτυρά» απαραίτητα αυξημένη βιολογική ευαισθησία στα παιδιά και στους εφήβους έναντι των ενηλίκων, καθώς από τη στιγμή που είναι αποτελέσματα στοχευμένων τεστ και όχι τυχαία δείγματα από υγιείς ανθρώπους, «θα πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Η. Μόσιαλος, αυτά θεωρούνται σημαντικά επειδή:

  • Γνωρίζουμε ότι η μετάδοση ιών που ξεκινά σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, αναπόφευκτα εξαπλώνεται σε ηλικιωμένους και οδηγεί στην περίπτωση του κορονοϊού και σε σοβαρή ασθένεια. Έχουμε δει αυτό το μοτίβο στο παρελθόν.
  • Εάν η μόλυνση στα παιδιά και τους εφήβους δεν περιοριστεί, η νέα παραλλαγή πιθανότατα θα κυριαρχήσει γρήγορα και στους ενήλικες. Αυτό πιθανώς θα οδηγήσει σε ακόμη ταχύτερη εξάπλωση της λοίμωξης στους ηλικιωμένους, όπου η μόλυνση είναι πιο πιθανό να είναι πιο σοβαρή και να δημιουργήσει περαιτέρω πίεση στο βρετανικό σύστημα υγείας.
  • Η γεωγραφική και η ηλικιακή κατανομή, υποδηλώνουν ότι παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση, υπάρχει η δυνατότητα αυτή να επιδεινωθεί, αν η παραλλαγή εξαπλωθεί σημαντικά εκτός της Νοτιοανατολικής Αγγλίας.
«Η εμφάνιση και ο ρυθμός μετάδοσης της συγκεκριμένης παραλλαγής, δείχνει απλά πως δεν έχει τελειώσει η μάχη με τον ιό. Οι μαζικοί εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων προστασίας, θα μας δώσουν την αυξημένη δυνατότητα πρόληψης που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε τη διασπορά και να κερδίσουμε τον ιό» καταλήγει.

«Δεν συνδέεται με το εμβόλιο η διασωλήνωση του υποδιοικητή του Θριάσιου»

Παράλληλα, με προηγούμενη ανάρτησή του, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στη σχέση που έχει η διασωλήνωση του υποδιοικητή του Θριάσιου με τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού.

Εμφανίζεται μάλιστα κάθετος για το αν φταίει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ αναφέρεται σε δυο εκδοχές που οδήγησαν τον υποδιοικητή στη διασωλήνωση.

«Διάφορα δημοσιεύματα σήμερα αναφέρονται στον αναπληρωτή διοικητή νοσοκομείου που βρίσκεται διασωληνωμένος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Του εύχομαι περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Ο διοικητής εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού την προηγούμενη Τετάρτη. Υποβλήθηκε σε τεστ για κορονοϊό που ήταν αρνητικό και δεν είχε συμπτώματα. Παραμονή Πρωτοχρονιάς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και την Πρωτοχρονιά διασωληνώθηκε. Η επιδείνωση της υγείας του δεν συνδέεται με τον εμβολιασμό του την προηγούμενη Κυριακή, όπως διάφοροι διατείνονται» τονίζει.

Πιθανές είναι δύο εκδοχές:

  1. H έναρξη της λοίμωξης να είχε προηγηθεί του εμβολιασμού.
  2. Να νόσησε τις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό του. Αν κάποιος νοσήσει τις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό του, αυτό δεν σημαίνει πως ο εμβολιασμός έχει αποτύχει ή πως "κόλλησε τον ιό" κάνοντας το εμβόλιο.
«H ανοσοπροστασία από το εμβόλιο ξεκινά κάποιο διάστημα μετά την πρώτη δόση αλλά δεν είναι πλήρης. Χρειάζεται και η δεύτερη δόση του εμβολίου και τουλάχιστον 1 εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση για να αποκτήσουμε πλήρη ανοσοπροστασία από τον ιό» συμπληρώνει.
Tags:
ιός, Ηλίας Μόσιαλος, COVID-19, μετάλλαξη, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK