16:43 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1142)
0 02
Βρείτε μας

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα κυβέρνησης και Εκκλησίας λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την ημέρα των Θεοφανείων (06/01) εν μέσω του δεύτερου εθνικού lockdown για τη νόσο COVID-19 που είναι σε ισχύ έως τις 11 Ιανουαρίου.

Ρήξη μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης σημειώθηκε, τη Δευτέρα (04/01), αφού η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αντιτέθηκε στα μέτρα για τα Θεοφάνεια (06/01), στο πλαίσιο του δεύτερου εθνικού lockdown για τη νόσο COVID-19 που εφαρμόζεται μέχρι τις 11 του μηνός.

Τήρηση των συμφωνηθέντων με την Πολιτεία ζητά η Εκκλησία

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν συναίνεσε, τη Δευτέρα (04/01), με τα νέα μέτρα που αφορούν στη λειτουργία των ναών στα Θεοφάνεια και, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, «εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικά με την Πολιτεία». 

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, οι ναοί εντέλλεται να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και τον Αγιασμό των υδάτων, όπως είχε συμφωνηθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μάλιστα, η Διαρκής Ιεράς Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ζήτησε από την Πολιτεία να σεβαστεί την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) «χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών, τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού».

«Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν» απάντησε η κυβέρνηση

Τη δική της απάντηση έδωσε, τη Δευτέρα (04/01), η κυβέρνηση και -σε σχετική ανακοίνωσή της- τονίζεται πως σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των Λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και στην πίστη των ανθρώπων.

«Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι Λειτουργίες των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η Λειτουργία των Θεοφανείων» τονίζει χαρακτηριστικά η Ν.Δ..

Ακόμα, υπογραμμίζεται με έμφαση πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί.

«Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση, αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποια είναι τα μέτρα

Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, το Σάββατο (02/01), την ημέρα των Θεοφανείων δεν θα τελεστεί Αγιασμός των υδάτων, ενώ κλειστές θα παραμείνουν και οι εκκλησίες.

Όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Στο ΣτΕ προσφεύγει η Εκκλησία

Μέχρι τη Δικαιοσύνη θα φτάσει η Εκκλησία, αφού θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον εορτασμό των Θεοφανείων ύστερα από τη ρήξη με την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, σε σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος», εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που εστάλη στις Μητροπόλεις της χώρας, προαναγγέλλει την προσφυγή στο ΣτΕ και, μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, προτίθεται να τελέσει Αγιασμό των υδάτων σε εξωτερικό χώρο που δεν θα ανακοινωθεί.

Τι προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ.

Η ειλημμένη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, από τη μια πλευρά, αλλά και η απάντηση της κυβέρνησης πως τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για όλους, έχουν προκαλέσει αμηχανία σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αφού εάν η Εκκλησία εμείνει στην απόφασή της, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρξουν εκτεταμένοι έλεγχοι και βεβαιώσεις παραβάσεων, όχι μόνο για ιερείς, αλλά και για το σύνολο των πιστών που θα αποφασίσουν να λειτουργηθούν και να παραστούν στις τελετές αγιασμού των υδάτων εντός των Ιερών Ναών.

Το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο στις επαρχιακές πόλεις, αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Sputnik, όπου οι πιστοί είναι πολύ περισσότερο δεμένοι με τις ενορίες τους και πιθανότατα εκεί να προκύψουν προβλήματα με τις ομάδες των αστυνομικών που θα αναλάβουν τους ελέγχους.

Θέμα:
Lockdown (1142)
Tags:
Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελληνική Αστυνομία, Ιερά Σύνοδος, Εκκλησία, Θεοφάνεια, COVID-19, lockdown, κορονοϊός, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK