02:48 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2461)
0 07
Βρείτε μας

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν γίνεται με ταχύτερη διασπορά σε σχέση με αυτή που υπάρχει στη χώρα μας από το υπάρχον στέλεχος του κορονοϊού, μπορεί να έχουμε ταχεία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας» δήλωσε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE για τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και για τη μετάλλαξη του ιού που εξαπλώνεται ταχύτατα στη Μεγάλη Βρετανία μίλησε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», το πρωί της Τρίτης.

Για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, να δούμε αν η επέκταση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είχε μια σχετική αποτελεσματικότητα.

«Είχα επίσης τονιστεί χωρίς να έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και της οικονομίας αλλά και των επιπτώσεων που έχει το κλείσιμο των σχολείων στην ψυχολογία των μαθητών και στην εκπαιδευτική τους δραστηριότητα, θα είναι λίγο πρόωρο να λέμε από την αρχή της χρονιάς, πότε θα ανοίξουν όλα τα σχολεία» επισήμανε.

Για τη μετάλλαξη του κορονοϊού, υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι είναι πιο μεταδοτικός από το επικρατούν στέλεχος στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ενώ κάνουν μια εκτίμηση ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτικός από 55%-70%.

Επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση. Αυτό όμως που πρέπει να πω είναι ότι δεν υπάρχουν βαρύτερες περιπτώσεις με το νέο στέλεχος του ιού, πράγμα που είναι αρκετά καθησυχαστικό, όπως και το γεγονός ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν επηρεάζονται τα εμβόλια, αλλά ούτε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επαναλοίμωξης.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν γίνεται με ταχύτερη διασπορά σε σχέση με αυτή που υπάρχει στην χώρα μας από το υπάρχον στέλεχος του κορονοϊού, μπορεί να έχουμε ταχεία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας» σχολίασε.

Ερωτηθείς για το πότε μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τα μέτρα, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί συζητηθεί μόνο όταν εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό, μεγαλύτερο του 70% των Ελλήνων πολιτών. Το ποσοστό αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς γνωρίζουμε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι στο 100%.

Για τα εμβόλια ανέφερε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερη επάρκεια στα διαθέσιμα εμβόλια αν υπήρχε αγορά των πατεντών των εμβολίων των δύο εταιρειών, συλλογικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ήδη έχουν προαγοράσει παρτίδες εμβολίων και τις Pfizer και της Moderna. Δεν μπορούν να παράξουν περισσότερα εμβόλια καμία από τις δύο εταιρείες. Επομένως για το 2021 θα μπορούσαν να αγοραστούν οι πατέντες και να παραχθούν από άλλες εταιρείες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας» σχολίασε.

Δείτε τι δήλωσε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος:

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2461)
Tags:
Ηλίας Μόσιαλος, COVID-19, πανδημία, μετάλλαξη, κρούσματα, εμβόλιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK