01:45 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Lockdown (1140)
0 02
Βρείτε μας

Tα Θεοφάνεια έχουν αποτελέσει αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και Ιερά Σύνοδο. Τα επικρατέστερα σενάρια.

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει ο εορτασμός για τα Θεοφάνεια, με την Ιερά Σύνοδο να είναι φανερά δυσαρεστημένη με τα νέα κυβερνητικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα σήμερα άλλωστε, στο τετ α τετ που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στην ορκωμοσία της πρώτης ομάδας των νέων μελών της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik από εκκλησιαστικές πηγές, η τελική απόφαση για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες αύριο, αναμένεται να ληφθεί εντός των επόμενων ωρών σήμερα.

Πάντως, τα σενάρια για τη λειτουργία των ναών είναι τρία:

  • Να εφαρμοστεί η ΚΥΑ των Χριστουγέννων με την οποία συναινούσε η Εκκλησία, δηλαδή οι ναοί θα μπορούν να λειτουργήσουν όπως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δηλαδή να επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής ενώ σε αυτές θα μπορούν να παρίστανται φυσικά πρόσωπα με την τήρηση της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 25 φυσικά πρόσωπα, όμως εξαιρούνται οι Μητροπολιτικοί Ναοί όπου ο μέγιστος αριθμός παρευρισκόμενων ορίζεται στα 50 φυσικά πρόσωπα.
  • Η Εκκλησία να «κάνει πίσω» και να προσαρμοστεί στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας στις 2 Ιανουαρίου, όπου προβλέπεται να μην τελεστεί Αγιασμός των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων, ενώ οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές, δηλαδή η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Η Εκκλησία να αποδεχτεί ορισμένα από τα μέτρα, στο πλαίσιο της επίτευξης μιας ευρύτερης συναίνεσης καθώς το κλίμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Σύνοδο χαρακτηρίζεται ως «αρκετά καλό».

Ήδη, από το πρωί, υπήρξε έντονο παρασκήνιο μετά το χθεσινό «αντάρτικο» για τη συμμετοχή ή όχι του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην ορκωμοσία, με τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Αθηναγόρα να αναφέρει αρχικά ότι κάτι τέτοιο δεν είθισται και λίγη ώρα αργότερα να ανακοινώνει ότι θα χοροστατήσει τελικά μόνο στην ορκωμοσία των πρώτων έξι υπουργών και υφυπουργών.

Η «κόντρα» κυβέρνησης - Ιεράς Συνόδου

Υπενθυμίζεται πως χτες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν συναίνεσε με τα νέα μέτρα που αφορούν στη λειτουργία των ναών στα Θεοφάνεια και, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, «εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικά με την Πολιτεία». 

Μάλιστα, η ΔΙΣ ζήτησε από την Πολιτεία να σεβαστεί την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) «χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών, τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού».

Από την πλευρά του, το Μαξίμου, υπογράμμισε με έμφαση πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί, προσθέτοντας πως: «Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση, αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

Μάλιστα, σε άμεση απάντηση, η Ιερά Σύνοδος με εγκύκλιο που εστάλη στις Μητροπόλεις της χώρας, προανήγγειλε την προσφυγή στο ΣτΕ με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο να προτίθεται να τελέσει Αγιασμό των υδάτων σε εξωτερικό χώρο που δεν θα ανακοινωθεί.

Θέμα:
Lockdown (1140)
Tags:
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Ιερώνυμος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κυβέρνηση, Διαρκής Ιερά Σύνοδος, Ιερά Σύνοδος, εκκλησίες, Εκκλησία, Θεοφάνεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK