13:05 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κυβέρνηση ζήτησε από την Εκκλησία να γίνει αρωγός στον αγώνα κατά της πανδημίας και η Ιερά Σύνοδος θα τελέσει τα Θεοφάνεια μόνο μέσα σε ναούς.

Την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων, οι οποίοι θα γίνουν μέσα στους ναούς, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με επιστολή που έστειλε προς τους Μητροπολίτες.

Υπενθυμίζεται πως, ο Αγιασμός των Υδάτων δεν θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτούς χώρους παρά μόνο στους ναούς, ενώ ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα παραστεί στον Αγιασμό στο Μοσχάτο ή σε κανέναν άλλο θαλάσσιο χώρο.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως κίνηση καλής θέλησης προς την κυβέρνηση, ύστερα και από το τετ-α-τετ που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της ορκομωσίας των νέων μελών της νέας κυβέρνησης, συνάντηση κατά την οποία σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο «η Εκκλησία να βάλει πλάτη».

Ανοιχτές οι εκκλησίες με μέτρα προστασίας

Έτσι λοιπόν, ο Αγιασμός των Υδάτων θα πραγματοποιηθεί στους ναούς, με περιορισμένο αριθμό πιστών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού και με ήπια αστυνόμευση από τις αρχές, ώστε να μην υπάρξουν υπερβολές.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επιστολή του προς τους Μητροπολίτες ζητά την «αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων».

Η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού

Από το γραφείο του πρωθυπουργού υπήρξε ανακοίνωση, μέσω της οποίας γίνεται έκκληση προς την Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου αναφέρει τα εξής:

«Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.
Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.
Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.
Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».
Tags:
Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός, ναός, Εκκλησία, Θεοφάνεια, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK