05:04 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Δεν έλειψαν οι παραφωνίες σε ναούς που άνοιξαν για τους πιστούς την ημέρα των Θεοφανείων, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις.

Τηρήθηκαν κατά πλειοψηφία τα μέτρα των αποστάσεων μεταξύ των πιστών που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων, καθώς οι ναοί άνοιξαν παρά τα μέτρα για το αντίθετο, ενώ δεν έλειψαν οι παραφωνίες.

Θεοφάνεια στην Αθήνα
© Φωτογραφία : Nick Paleologos/SOOC
Θεοφάνεια στην Αθήνα

Είχε προηγηθεί και το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με εγκύκλιό του όπου ζητούσε «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών».

Θεοφάνεια στην Αθήνα
© Φωτογραφία : Nick Paleologos/SOOC
Θεοφάνεια στην Αθήνα

Οι ιεροί ναοί άνοιξαν τις πύλες τους για τους πιστούς, σύμφωνα με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των ναών, ένα πιστό ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων, μέγιστο αριθμό πιστών στους ιερούς ναούς τα 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς τα 50.

Μάλιστα, υπήρχε εντολή να τελειώσει η Θεία Λειτουργεία των Θεοφανείων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μία.

Θεοφάνεια στην Αθήνα
© Φωτογραφία : Nick Paleologos/SOOC
Θεοφάνεια στην Αθήνα
Θεοφάνεια στην Αθήνα
© Φωτογραφία : Nick Paleologos/SOOC
Θεοφάνεια στην Αθήνα
Θεοφάνεια στην Αθήνα
© Φωτογραφία : Nick Paleologos/SOOC
Θεοφάνεια στην Αθήνα

Ωστόσο, οι εικόνες από τη Μητρόπολη Πειραιώς βέβαια έδειχναν πιστούς που δεν τηρούσαν τα μέτρα, ενώ σχολιάζοντάς τες στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έκανε λόγο για «πολύ ανησυχητικές εικόνες».

Στον Πειραιά, μικρός αριθμός πιστών βρέθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, ενώ η παρουσία της αστυνομίας και εκεί διακριτική. Στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, αντίθετα, μεγάλη ήταν η ουρά που σχημάτισαν οι πιστοί έξω από τον ομώνυμο ιερό ναό. 

Η αστυνομία είχε διακριτική παρουσία με ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς και ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού. Πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας, δεν ήθελαν, λόγω της ημέρας, να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τους πολίτες, αλλά περίμεναν απ' όλους να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.

Ναοί άνοιξαν σε Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Πάτρα και η Λάρισα, οι ναοί άνοιξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων, τηρώντας τα μέτρα.

Στη Μητρόπολη Αθηνών στη λειτουργία των Θεοφανείων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έφτασε στον ναό χωρίς να κάνει δηλώσεις. Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ όλοι τηρούσαν τους κανόνες. Έξω από τη Μητρόπολη η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

Υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας τελέστηκε ο εορτασμός των Θεοφανείων και στη Θεσσαλονίκη. Από νωρίς το πρωί οι πιστοί βρίσκονταν έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και περίμεναν να μπουν μέσα, για να παραλάβουν αγιασμό και αντίδωρο. Ο αγιασμός ήταν μέσα σε μπουκαλάκια, τοποθετημένα στην είσοδο του ιερού ναού, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ υπήρχαν και αντισηπτικά σε δύο σημεία εντός της εκκλησίας.

Με μέτρα στις εκκλησίες και συγκεκριμένο αριθμό πιστών γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Πάτρα. Όπως αναφέρει το tempo24.news, ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας ήταν πλήρης, με τους 50 πιστούς που επιτρέπονταν κατά την περίοδο των γιορτών, ήδη από πολύ νωρίς το πρωί.

Ίδια ήταν η εικόνα και στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, με περιπολικό της Αστυνομίας να παρακολουθεί την είσοδο πιστών στον Ναό. Μέσα στην εκκλησία οι πιστοί τηρώντας τα μέτρα και κρατώντας αποστάσεις, παρακολούθησαν την εορταστική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου.

Στην Αγία Τριάδα, ο ιερέας κοινώνησε τους πιστούς στην είσοδο της Εκκλησίας.

Θεοφάνεια στη Λάρισα
© Φωτογραφία : onlarissa
Θεοφάνεια στη Λάρισα

Στη Λάρισα, τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλείου παρακολούθησε περιορισμένος αριθμός πιστών.

Tags:
lockdown, κορονοϊός, ναός, Εκκλησία, Αθήνα, Θεοφάνεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK