19:05 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (845)
0 10
Βρείτε μας

Η «μάχη της τσιπούρας» ανέβασε το θερμόμετρο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων με Καλύμνιους ψαράδες να βρίσκονται αντιμέτωποι με τουρκική ακταιωρό.

Το επεισόδιο μεταξύ των ψαράδων, της τουρκικής ακταιωρού και της ελληνικής ακτοφυλακής περιέγραψε ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, ενώ στο περιστατικό αναφέρεται και η τουρκική ακτοφυλακή με ανακοίνωσή της.

Ο κ. Διακομιχάλης χαρακτηρίζει αναμενόμενο το περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί της εορτής των Θεοφανείων, όταν Καλύμνιοι ψαράδες πήγαιναν στην περιοχή των Ιμίων καθώς είναι η περίοδος όπου υπάρχει άφθονη τσιπούρα. 

Στην περιοχή πήγαν πέντε αλιευτικά και σύμφωνα με τον δήμαρχο:

«Όταν είδαν οι Τούρκοι να ψαρεύουν τα ελληνικά σκάφη, εισέβαλαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και τρία σκάφη της τούρκικης ακτοφυλακής προσπαθούσαν να κόψουν τις σημαδούρες. Οι Έλληνες ψαράδες ζήτησαν βοήθεια από τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής ήρθαν εκεί και άρχισαν οι ναυμαχίες. Υπήρξε ένα "τζαρτζάρισμα" μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και του ελληνικού ταχύπλοου, που προκάλεσε ζημιές στο δικό μας σκάφος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, θα πρέπει να βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή ελληνικά σκάφη και όχι να καλούνται, ενώ είχε ζητήσει από τους αρμοδίους (στον υπουργό Ναυτιλίας και τον αρχηγό λιμενικού) «να υπάρχει μόνιμη παρουσία για να αποφευχθεί ένα επεισόδιο».

Τουρκική ακτοφυλακή: Δύο ελληνικά σκάφη απομακρύνθηκαν από τα χωρικά μας ύδατα

Πάντως η Τουρκική Ακτοφυλακή σε ανάρτησή της που συνοδεύει με φωτογραφία από το επεισόδιο, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και επιτίθεται κατά της Ελλάδας.

​«Ελληνικά σκάφη, που δεν γνωρίζουν σύνορα, και ωθούν συνεχώς τους παράτυπους μετανάστες πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα κατά την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αυτή τη φορά, εκδιώχθηκαν από τα τουρκικά χωρικά ύδατα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε σχετική ανακοίνωση για το επεισόδιο τονίζει ότι «στις 06/01/2021στις 10:03 π.μ., πραγματοποιήθηκε παραβίαση των χωρικών υδάτων από δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «με την επέμβαση τεσσάρων ακταιωρών της τουρκικής ακτοφυλακής, απομακρύνθηκαν τα δύο ελληνικά σκάφη έξω από τα χωρικά μας ύδατα. Κατά τη διάρκεια των ελιγμών σημειώθηκε σύγκρουση ανάμεσα σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Η Λιμενική Διοίκηση είναι καθήκον να διασφαλίζει την ασφάλεια των θαλασσών μας επτά μέρες την εβδομάδα και όλο το 24ωρο».

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έληξε το μεσημέρι, με τα ελληνικά αλιευτικά και τα τουρκικά σκάφη της ακτοφυλακής να απομακρύνονται από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς στα μέσα Ιανουαρίου πέρσι αλλά και το 2019 με τους ψαράδες τότε να καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι λιμενικοί είχαν βγάλει όπλο.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (845)
Tags:
ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Λιμενικό Σώμα, επεισόδιο, ψαράδες, Ίμια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK