07:46 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1061)
0 0 0
Βρείτε μας

Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον εορτασμό των Θεοφανείων είχε προαναγγείλει η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωσή της.

Το βράδυ της Τρίτης, παραμονής των Θεοφανείων, κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο αιτήσεις ακυρώσεως κατά των μέτρων για την απαγόρευση συμμετοχής των πιστών στη χθεσινή λειτουργία των Θεοφανείων, από την Εκκλησία της Ελλάδος, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις. 

Όλοι οι αιτούντες στρέφονται κατά της από 2.1.2121 κοινής υπουργικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την COVID-19, και αυτό γιατί καταργεί την εξαιρετική δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την ημέρα των Θεοφανείων.

Όπως αναφέρεται στις αιτήσεις ακύρωσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η ΚΥΑ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες, ενώ παράλληλα εκδόθηκε καθ' υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης. 

Αναφέρεται στις αιτήσεις ακύρωσης ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, ενόψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και πολύ περισσότερο όταν η επιλογή της Πολιτείας ήταν μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα, όπως, π.χ., τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων.

«Αντ΄ αυτού», συνεχίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, κ.λπ., «η Πολιτεία επέλεξε μετά τη 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από την πλευρά του κράτους».

Οι αιτήσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Θέμα:
Lockdown (1061)
Tags:
lockdown, Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Συμβούλιο της Επικρατείας, Θεοφάνεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK