18:00 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1142)
0 01
Βρείτε μας

Την παράταση του lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Τι θα ισχύει για τη βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου.

Απαραίτητη είναι η βεβαίωση κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους, προκειμένου να μπορούν να μεταβαίνουν στις εργασίες τους, εν μέσω lockdown.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα του lockdown παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Ως γνωστόν, για μετάβαση προς και από την εργασία η βεβαίωση γίνεται είτε μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είτε συμπληρώνοντας το έντυπο «Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου», το οποίο υπογράφεται από τον εργοδότη.

Στις βεβαιώσεις μετακίνησης που είχαν εκδοθεί μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ», η ημερομηνία ισχύος είχε τροποποιηθεί αυτόματα κάθε φορά που ανακοινωνόταν η παράταση του lockdown.

Μετά και τη νέα επέκταση, η ημερομηνία ισχύος των βεβαιώσεων μετακίνησης αναμένεται πως θα παραταθεί και πάλι αυτόματα.

Οι εργοδότες θα πρέπει να εκτυπώσουν τις ήδη υποβληθείσες βεβαιώσεις στο ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να τις έχουν μαζί τους κατά τις μετακινήσεις τους και να τις επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια ελέγχων από την Αστυνομία.

Η βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου μέσω ΕΡΓΑΝΗ

Υπενθυμίζεται ότι για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, η βεβαίωση χορηγείται από τον εργοδότη τους μετά από αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο «ΕΡΓΑΝΗ».

Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για τη χορήγηση της βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και στη συνέχεια παρέχεται η βεβαίωση από το Πληροφοριακό Σύστημα.

Σημειώνεται ότι η βεβαίωση πρέπει να χορηγηθεί το αργότερο μία ώρα πριν την έναρξη της μετακίνησης προς την εργασία, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας.

Η διασταύρωση των στοιχείων του εργαζόμενου πραγματοποιείται σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία στο «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας.

Σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ στον εργαζόμενο ή/και 500 ευρώ στον εργοδότη.

Click away
© Φωτογραφία : SOOC / Menelaos Michalatos
Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες η βεβαίωση συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους με την αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET.

Το έντυπο μετακίνησης εργαζομένου σε PDF και WORD

Για βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο από την ιστοσελίδα forma.gov.gr:

Θέμα:
Lockdown (1142)
Tags:
COVID-19, πανδημία, εργασία, εργαζόμενος, κορονοϊός, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK