23:35 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1054)
0 01
Βρείτε μας

Με μάσκες, αντισηπτικά και σε «γκρουπάκια» επιστρέφουν, τη Δευτέρα (11/01), στα θρανία οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και της Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων.

Αν και το δεύτερο εθνικό lockdown παρατάθηκε έως και τις 18 Ιανουαρίου, οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και της Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων επιστρέφουν, τη Δευτέρα (11/01), στα θρανία με αυστηρά μέτρα προστασίας, μάσκες και αντισηπτικά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (07/01), οι δάσκαλοι ανέλαβαν υπηρεσία από την Παρασκευή (08/01) ενώ θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα η λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων.

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας

Τα μέτρα πρόληψης για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός προβλέπουν διαφορετική ώρα προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών καθώς και η χρήση περισσοτέρων εισόδων σε όποια σχολικά συγκροτήματα υπάρχουν.

Ακόμα, για τους εκπαιδευτικούς έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τη νόσο COVID-19 και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Κεραμέως: Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επεσήμανε πως το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών, και η διά ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη, ενώ η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης, καθ' όλη τη διάρκεια αναστολής, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Επιπλέον, η ίδια -αμέσως μετά τη σύσκεψη με τους ειδικούς του Υπουργείου Υγείας τη Δευτέρα (04/01)- πρόσθεσε το εξής:

«Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να αρχίσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της διά ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία».

Χαρδαλιάς: Η έναρξη της διά ζώσης εκπαίδευσης συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, την Παρασκευή (08/01), την επανέναρξη της διά ζώσης διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου COVID-19 στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο Χαρδαλιάς είπε:

«Όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί».

Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι η έναρξη της διά ζώσης εκπαίδευσης συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων -όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο- με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών, καθώς και για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου αυτές υπάρχουν.

Ποιος κωδικός ισχύει για τα σχολεία

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (08/01), οι γονείς των μαθητών για τη μετάβαση από και προς το δημοτικό σχολείο πρέπει να στείλουν τον κωδικό 4 στο 13033, ο οποίος αφορά σε κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανήλικων μαθητών από/προς το σχολείο.

Ειδικότερα, το μήνυμα πρέπει να έχει την εξής μορφή ώστε να είναι έγκυρο:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας (όπου «Χ» ο αντίστοιχος κωδικός).

Τα έντυπα μετακίνησης μαθητών από και προς το σχολείο

Διαφορετικά, οι γονείς των μαθητών μπορούν να βρουν τα έντυπα βεβαίωσης κυκλοφορίας ανήλικου/-ης μαθητή/-τριας, τόσο σε PDF όσο και σε DOCX, στον ιστότοπο forma.gov.gr και να τα συμπληρώσουν.

Αυτά είναι τα εξής:

Θέμα:
Lockdown (1054)
Tags:
νηπιαγωγείο, ειδική αγωγή, βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, COVID-19, lockdown, κορονοϊός, πανδημία, δημοτικό σχολείο, μέτρα προστασίας, μαθητές, άνοιγμα σχολείων, σχολεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK