09:28 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1123)
0 12
Βρείτε μας

Δεύτερο... πρώτο κουδούνι για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία τη φετινή χρονιά. Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία ύστερα από δύο μήνες.

Μετά από ένα δίμηνο τηλεκπαίδευσης οι μαθητές και εκπαιδευτικοί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία επέστρεψαν στο σχολείο με αυστηρά, όμως, μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Η αρμόδια υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την εξέλιξη, ενώ την ίδια ώρα, οι ειδικοί δεν αποκλείουν νέο κλείσιμό τους σε περίπτωση που είναι δυσμενείς οι επιπτώσεις.

Άνοιγμα σχολείων μετά από δύο μήνες
© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos Myrillas
Άνοιγμα σχολείων μετά από δύο μήνες

Τα μέτρα που είναι σε ισχύ είναι, κατά πολύ, παρόμοια με εκείνα που είχαν τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την προσθήκη όμως και νέων, όπως τα δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εξεταστούν.

Άνοιγμα με μέτρα

Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ τα κυλικεία των σχολικών μονάδων εργάζονται με εξίσου αυστηρούς όρους.

Για να μην αγγίζουν οι μαθητές χρήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχει προβλεφθεί η αγορά προϊόντων από τα κυλικεία και η πληρωμή τους σε μηνιαία βάση από τους γονείς.

Ακόμη, τα σχολεία έχουν εξοπλιστεί με αντισηπτικά ενώ υποχρεωτικός είναι ο καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών, που καλούνται να ανοίγουν τα παράθυρά τους – παρά το κρύο. Χαρακτηριστικό είναι πως οι μαθητές σε σχολείο στη Χαλάστρα κλήθηκαν να έχουν μαζί τους κουβερτούλες για να μην κρυώνουν.

Άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων εν μέσω lockdown
© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos Myrillas
Άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων εν μέσω lockdown

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιούν από σήμερα ελέγχους στα σχολεία, αυτό σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως.

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί διαφορετικό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, σε μια προσπάθεια να μην προκύψει συγχρωτισμός, ή και χρήση διαφορετικών πορτών.

Επέστρεψαν στις αίθουσες 150.000 μαθητές στην κεντρική Μακεδονία

Επιστροφή μαθητών σε δημοτικό στη Θεσσαλονίκη
© Sputnik
Επιστροφή μαθητών σε δημοτικό στη Θεσσαλονίκη

Το Sputnik βρέθηκε στο 87ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης, παρατηρώντας την έναρξη των μαθημάτων στο σχολείο.

Συνολικά 150.000 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής επέστρεψαν σήμερα στα θρανία στην πόλη.

Άνοιγμα δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη
© Sputnik
Άνοιγμα δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Οι γονείς κλήθηκαν να αφήσουν τα παιδιά σε απόφαση από την είσοδο, απ' όπου και θα τα παραλάβουν το μεσημέρι, μετά το τέλος των μαθημάτων. Στην είσοδο, μάλιστα, έχει δημιουργηθεί μια διαγράμμιση ως όριο για τους γονείς.

Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία, Αλέξανδρος Κόπτσης, δήλωσε ότι τα μέτρα τα τηρηθούν αυστηρά με στόχο -όπως είπε- να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία.

Το μήνυμα της Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνοδευόμενη από την υφυπουργό Ζέττα Μακρή και τη ΓΓ Αναστασία Γκίκα επισκέφτηκαν το πρωί Δημοτικά σχολεία στη Μεταμόρφωση και τη Νέα Χαλκηδόνα.

Η κα Κεραμέως συνομίλησε με τους μαθητές και στη συνέχεια προχώρησε σε δήλωση μπροστά στις κάμερες.

«Η χαρά των παιδιών είναι πολύ μεγάλη» είπε και εξέφρασε την ευχή της  «αυτή η χρονιά να κυλήσει ομαλά».

Ευχαρίστησε «όλους τους εκπαιδευτικούς, τα στελέχη εκπαίδευσης, τους μαθητές και τους γονείς τους για τις πολύ μεγάλες προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα που τα σχολεία ήταν κλειστά και για την εξαιρετική προσαρμοστικότητά τους», ενώ αναφέρθηκε και στα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται.

Σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, σημείωσε πως η κατάσταση είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από σχετική εισήγηση των ειδικών.

Άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων εν μέσω lockdown με αυστηρά μέτρα
© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos Myrillas
Άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων εν μέσω lockdown με αυστηρά μέτρα

«Ενδεχόμενο νέου κλεισίματος»

Ο Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, τόνισε –με τη σειρά του– πως τα οφέλη της επιστροφής των μικρών μαθητών στα θρανία είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα αυτής, δήλωσε, ωστόσο, πως θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πορεία της επιδημίας.

Όπως τόνισε στον ΑΝΤ1, οι αποφάσεις το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση για να «προλάβουμε τον κορονοϊό», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κλεισίματος των σχολικών μονάδων ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Σε κάθε, όμως, περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Κυρίως δεν θα πρέπει να συνωστίζονται γύρω από το σχολείο. Θα πλησιάζουν το σχολείο με το παιδί και μόλις έχουν επαφή με την πόρτα, να αφήνουν το παιδί να πάει μόνο του και να το παρακολουθούν».
Θέμα:
Lockdown (1123)
Tags:
Νίκος Σύψας, Νίκη Κεραμέως, μαθητές, κουδούνι, άνοιγμα σχολείων, κλειστά σχολεία, σχολεία, σχολείο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK