16:59 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1079)
0 02
Βρείτε μας

Κάθε Παρασκευή θα λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα, ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, και την ίδια ημέρα θα ανακοινώνονται.

Κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνώμων, η οποία θα έχει συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία, και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση αναφορικά με νέα μέτρα. Αυτό ανακοίνωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, προσθέτοντας πως στην καθιερωμένη ενημέρωση της ίδιας ημέρας θα ανακοινώνονται οι όποιες αποφάσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επέμεινε -σε πολλά σημεία της σημερινής ενημέρωσης- πως η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σύστημα και η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι η εξής: συλλογή δεδομένων από τους ειδικούς, εισήγησή τους στην κυβέρνηση και στη συνέχεια λήψη αποφάσεων από εκείνη. «Αυτό θα γίνεται βδομάδα με βδομάδα» ξεκαθάρισε. 

Ο κ. Ταραντίλης, κατά την εναρκτήρια δήλωσή του, διαβεβαίωσε πως η επιδημιολογική κατάσταση έχει βελτιωθεί καθώς υπάρχει μείωση των ενεργών κρουσμάτων και της πίεσης στο σύστημα Υγείας.

Τόνισε πως οι αποφάσεις πρέπει να είναι «γραμμικές» και διαβεβαίωσε πως «παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και πάμε βήμα βήμα με βάση την προστασία της δημόσιας Υγείας».

«Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και να αναπτύσσουμε το Σχέδιο Ελευθερία» σημείωσε και εν συνεχεία αναφέρθηκε στο πώς προχωρά ο εμβολιασμός στη χώρα μας. 

Εμβόλιο

Ενημέρωσε πως το απόγευμα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των πολιτών άνω των 85 ετών για τον εμβολιασμό τους, ενώ σημείωσε πως έως σήμερα έχουν γίνει 44.620 εμβολιασμοί, ήτοι έχει εμβολιαστεί το 0,42 του πληθυσμού της χώρας.

Αυτό το ποσοστό, εξήγησε, είναι στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

«Μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός προχωρά με ικανοποιητικό βαθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια» σημείωσε και προσέθεσε πως η «ταχύτητα εξαρτάται από το πόσες δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν στη χώρα μας εντός του Ιανουαρίου από τις συμφωνίες της ΕΕ με τις Pfizer και τη Moderna».

Έκρινε πως το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντικό και επιβεβαίωσε πως η «Ελλάδα έχει κλειδώσει» τις δόσεις που θα λάβει.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να συνάψει και συμφωνίες εκτός ΕΕ σημείωσε πως υπάρχει «καθορισμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο είναι και νομικά δεσμευτικό, για να δοθεί σε όλα τα κράτη-μέλη συγκεκριμένη ποσότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό».

«Έχουμε εξασφαλίσει τουλάχιστον 24 εκατομμύρια δόσεις, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστούν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια πολίτες, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε υπερκαλύψει τις ανάγκες μας»

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε σύμφωνα με το πλάνο και μέχρι τον Ιούνιο να πετύχουμε το πολυπόθητο 70%, για να πετύχουμε ανοσία» σημείωσε ο ίδιος.

Σχολεία

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε πως συνοδεύεται με αυστηρά μέτρα, ενώ αναφέρθηκε και στα δωρεάν τεστ στα οποία μπορούν να υποβληθούν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι το επιθυμούν.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να αποφασιστεί επιστροφή μόνο των μαθητών της Γ' Λυκείου στις αίθουσες, επανέλαβε πως οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται τις Παρασκευές και είναι μόλις Δευτέρα, άρα οι ειδικοί δεν έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα στοιχεία.

Παράλληλα, χαρακτήρισε μεμονωμένο περιστατικό το ότι σχολείο στη Θεσσαλονίκη ζήτησε από τους μαθητές να φέρουν μαζί τους κουβέρτα για να μην κυρώνουν, καθώς θα είναι ανοιχτά τα παράθυρα, και δήλωσε πως θα γίνει έρευνα επ' αυτού. 

Θέμα:
Lockdown (1079)
Tags:
Μέτρα, κορονοϊός, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK