22:25 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1098)
0 04
Βρείτε μας

Πρόθεση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού να αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και από τις 20 Ιανουαρίου θα λάβουν τις δόσεις εμβολίων οι πολίτες άνω των 85 ετών.

Οι πολίτες άνω των 85 ετών αναμένεται να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα κατά του κορονοϊού, αμέσως μετά το υγειονομικό προσωπικό, ενώ στους βασικούς λόγους αυτής της προτεραιοποίησης αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ εξήγησε αναλυτικά τα δεδομένα για το εμβόλιο και την περίπτωση της εγκυμοσύνης. 

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελούσε ανέκαθεν ζήτημα που αντιμετωπιζόταν με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τις έρευνες των εμβολίων. 

Διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της COVID φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση στην έγκυο ή το κύημα. Ωστόσο, επειδή οι κλινικές δοκιμές δεν περιλαμβάνουν δοκιμές σε εγκύους, συστήνεται να μην γίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Στην περίπτωση που το εμβόλιο γίνει σε γυναίκα η οποία είναι έγκυος, σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Αν έχει γίνει η πρώτη δόση, τότε η δεύτερη μπορεί να προγραμματιστεί μετά την κύηση. 

Επίσης, μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός μίας εγκυμοσύνης.

Η ίδια ζήτησε να ζυγίσει κανείς τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και για έγκυο και για κύημα. Σε ό,τι αφορά τον θηλασμό σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα στερήσουμε λόγω εμβολιασμού να δώσει το μητρικό γάλα».

Γιατί πρώτοι οι άνω των 85 ετών

Αναφερόμενη στην προτεραιότητα που δίνεται στους πολίτες από 85 ετών και άνω, η κα Θεοδωρίδου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα άτομα άνω των 85 ετών, μπήκαν στα νοσοκομεία, στους αναπνευστήρες και σε υψηλό ποσοστό δεν βγήκαν από τα νοσοκομεία». 

Όπως τόνισε η μεγάλη ηλικία συνδέεται με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, την ύπαρξη και άλλων ασθενειών, αλλά και μόνο η ηλικία αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου.

Μάλιστα, κάλεσε τους νεότερους να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους χώρους εμβολιασμού κάνοντας λόγο για «ηθική υποχρέωση», ένα είδος αντίδωρου για την περιποίηση που έλαβαν μικρότεροι.

Υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται και οι δύο δόσεις στο ενδεδειγμένο διάστημα καθώς αν δεν γίνει η δεύτερη δόση, πάει χαμένη η πρώτη, ενώ η πλήρης ανοσοποίηση επιτυγχάνεται και με τις δύο.

«Η πρώτη δόση του εμβολιασμού, η πρωτογενής ανοσοποίηση, φέρνει, γνωρίζει στο ανοσολογικό, το αντιγόνο του εμβολίου. Με αυτή τη γνωριμία αναπτύσσονται αντισώματα» σημείωσε.

«Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, κυλά σε σταθερές ράγες. Επιταχύνει και θα επιταχύνει περισσότερο» τόνισε κλείνοντας.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1098)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, εμβολιασμός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK