07:22 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Ο Βασίλης Αλεξάκης είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1943 και έγινε γνωστός από τα μυθιστορήματά του τα οποία έγραφε στη μητρική του γλώσσα, τα ελληνικά αλλά και τα γαλλικά.

Σημαντική απώλεια για τον πολιτισμό αποτελεί ο θάνατος του πολυβραβευμένου συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην ηλικία των 77 ετών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1943 και σπούδασε στην ανώτατη Δημοσιογραφική Σχολή της Λιλ στη Γαλλία, έπειτα από υποτροφία που έλαβε σε ηλικία 17 ετών.

Η υποτροφία του ήταν μικρή και έτσι αναγκάστηκε να δουλέψει σε εστιατόριο. Μετά από σπουδές τριών ετών επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, αλλά γύρισε να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1968 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. 

Εργάστηκε στη Monde des livres για 15 χρόνια. Ως σχεδιαστής σκίτσων, υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Monde», ενώ έγραψε και ραδιοφωνικά κομμάτια, όπως αναφέρει το Wikipedia.

Το 2007 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο του Ap. J.-C (στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο μ.Χ.).

Το 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρώτο έργο του που γράφτηκε στην μητρική του γλώσσα, είναι το «Τάλγκο», κυκλοφόρησε το 1982 και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να σημειώνει σπάνια επιτυχία. Το 1984 μάλιστα έγινε και ταινία με τον τίτλο «Ξαφνικός Έρωτας»

Το έργο του είναι εξίσου αναγνωρισμένο στην Ελλάδα (κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2004 για τις Ξένες λέξεις) και τη Γαλλία (Βραβείο Medicis για τη Μητρική γλώσσα, 1995, Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το μ.Χ. το 2007). Έγραφε και στις δύο γλώσσες, αρχίζοντας πότε από τη μία πότε από την άλλη, και αυτομεταφράζεται στη δεύτερη. Οι γλώσσες είναι από τα κύρια θέματα του έργου του.

Είχε ασχοληθεί με τον κινηματογράφο (η ταινία του Οι Αθηναίοι κέρδισε το Α΄ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ κωμωδίας του Σανρούς το 1990) και το θέατρο (Εγώ δεν…, Μη με λες Φωφώ).

Tags:
πέθανε, θάνατος, συγγραφέας, Βασίλης Αλεξάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK