22:43 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και την εγκυμοσύνη.

Αν και ο εμβολιασμός του πληθυσμού στην Ελλάδα, προκειμένου να χτιστεί το τείχος της ανοσίας κατά του κορονοϊού, βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο, η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών συνεχίζεται αδιάλειπτα.

Και ενώ οι εμβολιασμοί για τον γενικό πληθυσμό αναμένεται να αρχίσουν στη χώρα μας στις 20 Ιανουαρίου, με τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών να σηκώνουν πρώτοι μανίκια μετά τους υγειονομικούς, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έδωσε διευκρινίσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών, οι οποίες μαζί με τα παιδιά έχουν εξαιρεθεί από τους εμβολιασμούς.

Ερωτηθείσα για το αν ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κύησης, η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το θέμα προσεγγίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία, καθώς μέχρι στιγμής δεν είναι εντελώς εξακριβωμένο αν εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο τόσο για το έμβρυο, όσο και για την έγκυο.

«Φαίνεται ότι το εμβόλιο είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση. Εντούτοις κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων. Η επίσημη σύσταση από υπεύθυνους φορείς, είναι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο κατά της COVID-19. Όμως στην περίπτωση που  γίνει, δεν συνιστάται διακοπή της κύησης, ή αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η σύσταση που έγινε να μην προγραμματίζεται κύηση μετά τον εμβολιασμό, αναθεωρήθηκε και όποια γυναίκα θέλει μπορεί να κυοφορήσει σε οποιοδήποτε διάστημα αφού λάβει το εμβόλιο.

Σύμφωνα επίσης με την κα. Θεοδωρίδου, υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που εξετάζονται όπως το επάγγελμα (π.χ. μια νοσηλεύτρια βρίσκεται σε συνεχή έκθεση στον ιό) ή αν η έγκυος έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως κατέστησε σαφές, «πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια την λοίμωξη». Αν έτσι ο κίνδυνος είναι αυξημένος, τότε η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού της εγκύου.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός δεν απαγορεύει τον θηλασμό των νέων μητέρων.

«Δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα για το βρέφος της», υπογράμμισε.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για τον εμβολιασμό και την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες, μέχρι να αποσαφηνιστούν ορισμένα σκιώδη σημεία σχετικά με την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

  • Αν είναι έγκυες, μπορούν να εμβολιαστούν μετά το τέλος της εγκυμοσύνης
  • Αν έχουν υποψίες ότι είναι έγκυες, θα πρέπει να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό έως ότου επιβεβαιώσουν ότι δεν είναι
  • Αν σκοπεύουν να μείνουν έγκυες τους επόμενους τρεις μήνες, θα πρέπει επίσης να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους
  • Αν γνωρίζουν ότι δεν είναι έγκυες, μπορούν να ξεκινήσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού με δύο δόσεις τώρα, ωστόσο θα πρέπει να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για τουλάχιστον δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Επίσης:

  • Αν εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση και στη συνέχεια έμειναν έγκυες, θα πρέπει να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση έως ότου ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη
  • Αν θηλάζουν, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να τελειώσει ο θηλασμός και στη συνέχεια να κάνουν το εμβόλιο
  • Αν θήλαζαν όταν εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση, συνιστάται να μην κάνουν τη δεύτερη δόση μέχρι να σταματήσουν τον θηλασμό
Tags:
έγκυος, κορονοϊός, COVID-19, γυναίκες, γυναίκα, εμβόλια, εμβόλιο, εμβολιασμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK