03:43 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1068)
0 02
Βρείτε μας

Αμέσως μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα της πλατφόρμας και την αποστολή SMS για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού, άρχισαν να αποστέλλονται τα πρώτα μηνύματα.

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου οι άνω των 85 ετών παίρνουν τη σκυτάλη από το υγειονομικό προσωπικό για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιάζονται σε Κέντρα Υγείας και σε νοσοκομεία, ενώ δεν τίθεται θέμα για εμβολιασμούς μόνο σε νοσοκομεία.

Τα πρώτα SMS στην άυλη συνταγογράφηση άρχισαν να φθάνουν ήδη από την Τρίτη, οπότε άρχισε η διαδικασία για τα ραντεβού, ενώ όσοι λάβουν το σχετικό μήνυμα θα πρέπει εντός 72 ωρών, σε περίπτωση που συμφωνούν με το προτεινόμενο ραντεβού, να στείλουν τον κωδικό, που θα τους έχει σταλεί στο 13034.

​Τα ραντεβού μπορούν να κλείνονται και στο φαρμακείο ή το ΚΕΠ της γειτονιάς τους, καθώς και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Στόχος είναι να πραγματοποιούνται 30.000 εμβολιασμοί καθημερινά.

​Εξάλλου, σήμερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αρχίζουν οι εμβολιασμοί σε 18 νησιά και ακολουθούν ακόμη 13 νησιά της χώρας στα τέλη Ιανουαρίου.

Μητσοτάκης: Βοηθήστε τους αγαπημένους σας να κλείσουν ραντεβού

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους να κλείσουν το ραντεβού για το εμβόλιο του κορονοϊού. 

Στους βασικούς λόγους αυτής της προτεραιοποίησης αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα άτομα άνω των 85 ετών, μπήκαν στα νοσοκομεία, στους αναπνευστήρες και σε υψηλό ποσοστό δεν βγήκαν από τα νοσοκομεία».

Η μεγάλη ηλικία συνδέεται με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, την ύπαρξη και άλλων ασθενειών, αλλά και μόνο η ηλικία αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου. 

Μάλιστα, κάλεσε τους νεότερους να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους χώρους εμβολιασμού κάνοντας λόγο για «ηθική υποχρέωση», ένα είδος αντίδωρου για την περιποίηση που έλαβαν μικρότεροι.

Πώς κλείνουμε ραντεβού

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι ώστε να κλείσουμε ραντεβού:

  • Μετάβαση στο φαρμακείo ώστε να κλειστούν τα δύο ραντεβού, ξεκινώντας από τώρα.
  • Μετάβαση σε ΚΕΠ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί και ένα τρίτο πρόσωπο κάνοντας μία υπεύθυνη δήλωση να κλείσει το ραντεβού.
  • Μέσω άυλης συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρχε και υπάρχει η μέριμνα με βάση τις διευθύνσεις που έχουμε δηλώσει ώστε να μπορέσει το σύστημα να προτείνει στοχευμένα ραντεβού. Αυτός ο τρόπος αφορά πάνω από 50.000 συμπολίτες μας που είναι άνω των 85. Οι πολίτες αυτοί θα λάβουν τις επόμενες ώρες μηνύματα με έναν κωδικό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απαντήσουν στο 13034 με αυτόν τον κωδικό εφόσον είναι επιθυμητό το ραντεβού.
  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Μπαίνοντας σε αυτήν, δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουμε την προτεραιοποίηση και έπειτα με χρήση των κωδικών του TAXISNET και του ΑΜΚΑ μπορεί κανείς να μπει στην πλατφόρμα, να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα και χρονικό διάστημα και έπειτα να επιβεβαιώσει τα ραντεβού. Μόνο στην προκειμένη περίπτωση είναι απαραίτητοι οι κωδικοί του TAXISNET, ενώ σε φαρμακεία και ΚΕΠ αρκεί το ΑΜΚΑ και η ταυτότητα.

Στο τέλος καθεμίας από αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει κανείς να έχει έναν κωδικό. Στην άυλη συνταγογράφηση ο κωδικός είναι αυτός που θα λάβουμε με μήνυμα, τον οποίο και κρατάμε για να πάμε στο ραντεβού του εμβολιασμού. Σε φαρμακεία, ΚΕΠ και την πλατφόρμα, θα παράγεται ένας QR κωδικός τον οποίο θα πρέπει κανείς να εκτυπώσει ή να τον έχει στο κινητό του προσερχόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο.

Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού έως μία φορά και μέχρι 72 ώρες πριν το πρώτο ραντεβού λόγω των αυξημένων αναγκών όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1068)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, εμβόλιο, εμβολιασμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK