22:01 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το δικό του σχόλιο για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Κορινθιακού έκανε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.

Καθησυχαστικός για τους σεισμούς των τελευταίων ωρών εμφανίστηκε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.

Υπενθυμίζεται πως σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 00:09 με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε περιοχή 16 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου και ακολούθησε έντονη σεισμική δραστηριότητα.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του σεισμού σε 24ωρη βάση και δεν έχουμε διαπιστώσει κάτι ανησυχητικό» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ανέφερε πως πρόκειται για περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, που έχει τον υψηλότερο ρυθμό ελαστικής παραμόρφωσης στον ευρωπαϊκό χώρο.

«Δηλαδή, ο Κορινθιακός κόλπος ανοίγει με ένα ρυθμό της 1,5 εκατοστό τον χρόνο περίπου και για αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε μια έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός ήταν το 1995 με επίκεντρο στο Γαλαξίδι.  Τέτοιες μικροσεισμικές δραστηριότητες είναι συνηθισμένες για την περιοχή. Ξεκινούν, διαρκούν μερικές εβδομάδες και σταματούν, χωρίς να δημιουργήσουν κάποιο μεγάλο σεισμό. Ο μεγαλύτερος σεισμός τα τελευταία χρόνια ήταν της τάξεως 5,2 R και έγινε το 2010».

Αναφορικά με την καταπόνηση των κτηρίων ο κ. Χουλιάρας, σημείωσε ότι τέτοιες σεισμικές ακολουθίες που διαρκούν αρκετές εβδομάδες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας στις παλιές κατοικίες.

«Χρειάζεται μια μέριμνα, να γίνουν έλεγχοι, κυρίως σε παλαιές κατοικίες για να δούμε ακριβώς την καταπόνηση που έχουν πάθει τις τελευταίες εβδομάδες. Μίλησα με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και γνωρίζω ότι μέριμνα υπάρχει και ότι θα διεξαχθούν έλεγχοι για την κατάσταση των κτιρίων» κατέληξε.
Tags:
μετασεισμός, σεισμική δόνηση, Γεράσιμος Χουλιάρας, Ναύπακτος, σεισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK