03:09 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τρεις σημαντικές αλλαγές στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια φέρνει το νομοσχέδιο των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Τρεις αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση άμεσα και ο τίτλος του είναι: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

«Το νομοσχέδιο εισάγει αλλαγές που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και βρίσκονται στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τρεις αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ

Τρεις είναι οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

Η πρώτη αλλαγή αφορά στην καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα.

Η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022.

Από το 2022, το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα τη δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.  

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις.

Η συγκεκριμένη αλλαγή, που επίσης προγραμματίζεται για τις Πανελλαδικές του 2022, εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού.

Στην πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό.

Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ.

Στη δεύτερη φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Επίσης, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στο χρονικό όριο φοίτησης.

Για τα τετραετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2.

Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κ.λπ.).

Προσλήψεις 1.000 ειδικών φρουρών για τη φύλαξη των ΑΕΙ

Προσλήψεις 1.000 ειδικών φρουρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ομάδες φρούρησης των Πανεπιστημίων, σε όλη την χώρα, αποφάσισαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και την ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

«Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως είπε, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον απειλές, πέραν φυσικών καταστροφών και κυβερνοεπιθέσεων, όπως είναι η βίαιη δράση ορισμένων ομάδων.

Tags:
τριτοβάθμια εκπαίδευση, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκη Κεραμέως, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Παιδείας, πανεπιστήμια, ΑΕΙ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK