12:01 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1636)
0 02
Βρείτε μας

Ανοίγουν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου τα καταστήματα λιανεμπορίου, με εξαίρεση τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπου θα ισχύσει το «click away».

Καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με εξαίρεση τα καταστήματα στις «κόκκινες» περιοχές που θα επαναλειτουργήσουν με «click away».

Επίσης, οι καταναλωτές, για την πραγματοποίηση αγορών, πρέπει να στείλουν παραδοσιακά με SMS τον κωδικό 2 στο 13033. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να έχουν το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Παράλληλα ανοίγουν και υπηρεσίες που αφορούν δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων κέντρων αισθητικής, ΚΤΕΟ, προσωπική υγιεινή και φροντίδα σώματος καθώς και διαιτολογικές μονάδες με εξαίρεση την άσκηση.

«Σήμερα μετά από πολύωρη συζήτηση στην Επιτροπή, επαναλειτουργία 18/1 λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαιτολογίας, υγιεινής και φροντίδας σώματος, ΚΤΕΟ» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Όπως προανήγγειλε σήμερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων άναψαν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Υπενθυμίζεται ότι παρέμεινε κλειστό για δύο εβδομάδες, μετά το άνοιγμα με τη μέθοδο του «click away» κατά την περίοδο των γιορτών. 

Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από Δευτέρα

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα συνοδεύεται από την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες, οι αποστάσεις, αλλά και ο περιορισμένος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων ανά κατάστημα.

Στόχος είναι η αποφυγή μιας ενδεχόμενης αναζωπύρωσης της εξάπλωσης του ιού.

Αναλυτικά τα νέα δεδομένα από τη Δευτέρα:

  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
  • Έναρξη λειτουργίας καταστημάτων, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου με ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Τι ισχύει για την μετάβαση στο κατάστημα:

  • Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ. που ίσχυε προηγουμένως). Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Δείτε το βίντεο με τις σημερινές ανακοινώσεις για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας:

Θέμα:
Lockdown (1636)
Tags:
SMS, νέα μέτρα, λιανικό εμπόριο, καταστήματα, click away, πανδημία, κορονοϊός, lockdown, λιανεμπόριο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK