10:18 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1533)
0 50
Βρείτε μας

Από την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, ανεβάζουν ρολά τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου. «Οδικός χάρτης» με το σχέδιο της κυβέρνησης. Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να «χαλαρώσει» το lockdown, που προκαλεί αιμορραγία στην ελληνική οικονομία, εναρμονίστηκε με την εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει από τη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στην τριτολογία του στη συζήτηση της Βουλής, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου ανοίγουν κανονικά σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώ στις «κόκκινες» περιοχές οι αγορές θα πραγματοποιούνται με click away.

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα πως οι χειμερινές εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 11 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, με τον εμπορικό κόσμο να προσδοκά να ξεπουλήσει το χειμερινό εμπόρευμα και να πάρει μια οικονομική ανάσα.

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, mall και εμπορικά κέντρα

Ακολούθως, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της COVID-19, βρέθηκε εκτάκτως και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τους τρόπους με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή επανεκκίνηση ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, προανήγειλε το -καθολικό και χωρίς ραντεβού- άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου και μιας σειράς υπηρεσιών από Δευτέρα 28/1, με ωράριο λειτουργίας 07:00-20:00 (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τους ΚΑΔ), δίνοντας επίσης τη δυνατότητα και για προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, στις 18 Ιανουαρίου εκτός από το λιανεμπόριο, ανοίγουν υπηρεσίες που αφορούν δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων κέντρων αισθητικής, ΚΤΕΟ, προσωπική υγιεινή και φροντίδα σώματος καθώς και διαιτολογικές μονάδες με εξαίρεση την άσκηση.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η μετάβαση στα καταστήματα που ανοίγουν θα γίνεται ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης ή με αποστολή SMS και τον κωδικό «2» στο 13033 [«Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)»], όπου ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα ώστε να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του ενώ θα έχει χρονικό περιθώριο δύο ωρών για να ολοκληρώσει την αγορά του.

Μάλιστα, θα υπάρχει «πλαφόν» καταναλωτών ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος με το ίδιο να ισχύει και για εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά κτλ.:

  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ. που ίσχυε προηγουμένως). Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Τι ισχύει για υπηρεσίες πλην λιανεμπορίου

Ειδικότερα, για κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. συν ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον. Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
  • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπονται τα ακόλουθα:

«Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας είναι υποχρεωτική, όπως και η χρήση αντισηπτικού και γαντιών μιας χρήσης».

Απαγόρευση κυκλοφορίας, μετακινήσεις και πρόστιμα

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ από τις 21:00 ως τις 05:00 ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Επιπροσθέτως, προανήγγειλε το άνοιγμα των εκκλησιών και παράταση της απαγόρευσης σε κυνήγι και ψάρεμα.

Όπως είπε, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, μαζί με τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ανοίγουν οι λατρευτικοί χώροι με αυστηρά μέτρα, δηλαδή ένα άτομο ανά 25 τ.μ., με ανώτατο όριο τα 50 και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως το πρόστιμο των 300 ευρώ για παράβαση των μέτρων προστασίας θα παραμείνει για μερικές ημέρες, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί κατά 200 ευρώ, να φτάσει δηλαδή στα 500 «για να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας».

Θέμα:
Lockdown (1533)
Tags:
πρόστιμα, πρόστιμο, 13033, SMS, μετακινήσεις, μετακίνηση, απαγόρευση κυκλοφορίας, ωράριο, μέτρα προστασίας, νέα μέτρα, Μέτρα, ψώνια, click in shop, click away, λιανεμπόριο, καταστήματα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK