16:27 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (2860)
0 05
Βρείτε μας

Η μάσκα ως μέτρο προστασίας κατά του κορονοϊού θα μείνει μαζί μας για αρκετό καιρό, όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής, δίνοντας δύο βασικούς λόγους γι' αυτό.

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στη ζωή μας τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ από τις 23 Οκτωβρίου η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους.

Οι ειδικοί προκρίνουν τη χρήση μάσκας τονίζοντας ότι αποτελεί μια «ασπίδα» προστασίας έναντι του ιού και «όπλο» ανάσχεσης της διασποράς. Ως παράδειγμα αναφέρονται, μάλιστα, χώρες όπως η Ταϊβάν που η χρήση μάσκας αποτελεί συνήθεια στους πολίτες από την εποχή της πανδημίας του SARS με αποτέλεσμα να τη φορούν ακόμα κι όταν δεν υπάρχει υγειονομικός συναγερμός.

Για πόσο καιρό η μάσκα θα συνεχίσει... να φοριέται;

Αντίθετα, στην Ελλάδα η χρήση μάσκας αποτελεί πρωτόγνωρη κατάσταση και η ερώτηση που τίθεται είναι μέχρι πότε θα είναι ένα απαραίτητο… αξεσουάρ της ζωής μας;

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής, μιλώντας στο Sputnik επισημαίνει ότι η μάσκα θα... φορεθεί για πολλούς μήνες ακόμα, παρά την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

«Η χρήση μάσκας θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα διότι τα εμβόλια -ιδίως αν έρθει και το εμβόλιο της AstraZeneca- δεν έχουν αποτελεσματικότητα 100% άρα υπάρχει πάντα μια υστέρηση του εμβολίου σε σχέση με την ιδεατή αποτελεσματικότητα που θα ήταν το 100%» εξήγησε ο καθηγητής.

«Άρα, σε κάποιους που θα τη φορούν θα είναι χρήσιμη γιατί θα χρειάζονται αυτή την κάλυψη» συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κιουμής επισημαίνει ότι επιστημονικά υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη και κατά συνέπεια «ακόμα και αυτοί που εμβολιάστηκαν θα έχουν λόγο να φορούν τη μάσκα».

«Ακόμα δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα εάν κάποιος που έχει εμβολιαστεί μπορεί να είναι φορέας του ιού χωρίς να νοσεί. Αυτό είναι το πιο ισχυρό επιχείρημα ότι πρέπει να φοράμε τις μάσκες» υπογράμμισε, προσθέτοντας μάλιστα ότι «εμείς που είμαστε γιατροί στα νοσοκομεία, το να φοράμε τις μάσκες έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δηλαδή δίνουμε το μήνυμα στους άλλους, ότι δεν τελειώσαμε και πρέπει να είμαστε ακόμα προστατευμένοι».

Οι δύο προϋποθέσεις για να βγάλουμε τις μάσκες

Η θέση του καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ είναι ξεκάθαρη ότι οι μάσκες θα βρίσκονται για πολλούς μήνες στη ζωή μας και η στιγμή που θα τις πετάξουμε συνδέεται με δύο προϋποθέσεις:

«Πρώτον να απαντηθεί το ερώτημα: Εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί, μπορεί να είναι φορέας, αλλά να μη νοσεί;

Δεύτερον να έχει επιτευχθεί η λεγόμενη φυσιολογική ανοσία. Αυτό που λέμε ανοσία αγέλης».

Όσον αφορά πότε μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, ο κ. Κιουμής δεν είναι αισιόδοξος καθώς, όπως λέει, «με τον ρυθμό που πηγαίνει ο εμβολιασμός, αυτή η στιγμή θα αργήσει πάρα πάρα πολύ».

«Εκτός και αν αλλάξουν οι παράμετροι του εφοδιασμού της χώρας μας -όπως και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών- με τον αντίστοιχο αριθμό εμβολίων που χρειάζεται για το πετύχουμε. Με ρυθμούς σαν κι αυτούς που πηγαίνουμε μέχρι στιγμής θα περάσει το 2021 και δεν θα το έχουμε πετύχει. Ελπίζω κι εγώ, όπως ελπίζουν και πάρα πολλοί, ότι θα υπάρξει μια ροή εμβολίων από τις διάφορες εταιρείες ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την εμβολιαστική κάλυψη. Με μία ή και με δύο εταιρείες δεν επιτυγχάνεται αυτό» κατέληξε.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2860)
Tags:
πανδημία, καραντίνα, lockdown, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, εμβόλιο, μάσκες, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK