14:56 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Εμβόλιο κορονοϊού (1570)
0 41
Βρείτε μας

Σε ομάδες του γενικού πληθυσμού επεκτείνονται οι εμβολιασμοί, μετά την εναρξή τους στους υγειονομικούς. Από σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους άνω των 85. Πως προχωρά η προετοιμασία και ποιες οι αντιδράσεις. 

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί σήμερα 16/01 στον γενικό πληθυσμό, δίνοντας στους πολίτες την ελπίδα για την αρχή της εξόδου από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας και των lockdown.

Οι ειδικοί έδωσαν προτεραιότητα στην ηλικία άνω των 85 ετών, καθότι θεωρείται ως η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, με το πιο γερασμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνει με δύο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρία του εμβολίου.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμώξεων έχουν ξεκαθαρίσει ότι για να επιτευχθεί η ανοσοποίηση οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνει και η δεύτερη δόση του εμβολίου.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, πυροδοτώντας αντιδράσεις των εργαζομένων τους.

Τα προβλήματα και οι αντιδράσεις

Στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, τα εμβόλια έφτασαν μόλις την Παρασκευή το απόγευμα. Και όμως αυτό φαίνεται ότι αποτελεί μικρογραφία ενός ευρύτερου προβλήματος.
«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στις παραδόσεις των εμβολίων. Στα νοσοκομεία της Αχαΐας τα νοσοκομεία δεν γνωρίζουν πότε θα παραλάβουν εμβόλια. Όταν τα παραλάβουν υπάρχει μια τεράστια αγωνία για το πως θα τα διαθέσουν», επισημαίνει στο Sputnik η Ά αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου.

Χθες, εργαζόμενοι νοσοκομείων μίλησαν στο Sputnik αναφορικά με την αντίθεσή τους να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός στα δημόσια νοσοκομεία λόγω έλλειψης προσωπικού και επικείμενου συνωστισμού.

Ένας ακόμα από τους λόγους αντίθεσης είναι οι αντικειμενικές δυσκολίες των ηλικιωμένων σε μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιοχές όπως η Εύβοια, υπερήλικοι πολίτες καλούνται να μεταβούν σε αποστάσεις 100 χλμ δύσβατου οδικού δικτύου.

Καταγγελία που επικαλείται ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης, αναφέρει ότι υπερήλικας από την Ιστιαία καλείται να εμβολιαστεί στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, κάτι που αποτελεί μια από αρκετές αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως αναφέρει.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ιδιωτών ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Όμως και εκεί φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα. «Μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα των εμβολιασμών υπάρχουν καταχωρισμένα ραντεβού για τον γενικό πληθυσμού, ενώ έχουν καθυστερήσει για τους ιδιώτες γιατρούς που θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί εγκαίρως ώστε να προλάβουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα υπάρχει μια κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα που πάσχει και ένα σύστημα που πέφτει», προσθέτει η Α. Μαστοράκου. 

Πράγματι, δυσχέρειες έχουν διαπιστωθεί πανελλαδικά στην πλατφόρμα του εμβολιασμού για τους ιδιώτες γιατρούς που άνοιξε την Πέμπτη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας διαπιστώνει πως οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας έμαθαν για την πλατφόρμα από τα ΜΜΕ χωρίς ιδιαίτερη ενημέρωση από το υπουργείο, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του.

Από την πλευρά της η κα Μαστοράκου επισημαίνει τον κίνδυνο που δημιουργείται. «Από τα ακυρωμένα ραντεβού του γενικού πληθυσμού ενδέχεται να χαθούν δόσεις που θα μπορούσαν να διατεθούν στους ιδιώτες γιατρούς, κάτι που είναι αδύνατο να γίνει αφού το σύστημα είναι κλειδωμένο. Εδώ προκύπτουν φοβερές ευθύνες καθότι το επιτελικό κράτος δεν προβλέπει την περιφερειακή διαχείριση ενός εμβολιασμού, που πρόκειται για κάτι απλό».

Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει ήδη σε 18 νησιά ενώ εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα μεταφερθούν τα εμβόλια σε 13 επιπλέον μεγάλα νησιά που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.

Για τα υπόλοιπα νησιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταφορά, ακόμα και στα πολύ μικρά νησιά, από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουν μεταφερθεί εμβόλια σε όλα τα σημεία της Ελλάδας.

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου όπου έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός, η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς, ζητά με επιστολή της στο Υπουργείο Υγείας, την άμεση στελέχωση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων της Δωδεκανήσου, καθώς όπως επισημαίνει τα περισσότερα λειτουργούν με κενά και ελλείψεις.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι προχωρά κανονικά και στον εμβολιασμό των διαμενόντων και εργαζόμενων στους οίκους ευγηρίας από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

Επαρκούν τα εμβόλια; 

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έχει επισημάνει ότι η Ελλάδα, έως σήμερα, έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες βάσει των όσων προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίστοιχα με την αναλογία του πληθυσμού της η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 24.090.000 δόσεις που για τον εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών

Σύμφωνα με τον κρατικό σχεδιασμό έως το τέλος Ιανουαρίου η χώρα μας θα παραλάβει 427.050 δόσεις από την Pfizer. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις ενώ τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις

Συνολικά από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν στην Ελλάδα 1.348.425 δόσεις του εμβολίου ως το τέλος Μαρτίου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέα παρτίδα αν και εφόσον υπάρξει εκ νέου συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά την έγκριση του εμβολίου της Moderna αναμένεται να παραδοθούν στην Ελλάδα 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο αναμένεται να παραδοθούν άλλες 115.000 δόσεις ενώ τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθεί ένας αριθμός δόσεων από την Astra Zeneca. 

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1570)
Tags:
γιατροί, νοσοκομεία, Ελλάδα, εμβόλιο, κορονοϊός, πανδημία, εμβολιασμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK