11:17 01 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2870)
0 02
Βρείτε μας

Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού έχει σημάνει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερη κινητικότητα υπάρχει και στην Ελλάδα, όπου το ζήτημα απασχόλησε έκτακτη σύσκεψη.

Αυξάνει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τον βαθμό ετοιμότητά της η Ελλάδα για τον έγκαιρο εντοπισμό μεταλλάξεων του κορονοϊού που σπέρνουν την ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 26 δείγματα του μεταλλαγμένου ιού εκ των οποίων 24 ανιχνεύθηκαν στις πύλες εισόδου και δύο εντοπίστηκαν στην κοινότητα, ένα στην Αττική και ένα στην Κρήτη, σύμφωνα με το Open TV. 

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας υπό τον Βασίλη Κικίλια και με τη συμμετοχή αρκετών καθηγητών, μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Οι μεταλλάξεις είναι ένα σημαντικό θέμα που μας ανησυχεί ως εξέλιξη, προχωράμε στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου επαγρύπνησης και διάγνωσης των στελεχών ώστε να έχουμε επιδημιολογικά στοιχεία, για να υπάρχει η σωστή ανάλυση και η κυβέρνηση να λαμβάνει σωστές αποφάσεις για την προστασία των πολιτών» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Βασίλης Κικίλιας.

Στόχος είναι τις επόμενες ημέρες να αυξηθούν σημαντικά τα δείγματα τα οποία εξετάζονται για μεταλλάξεις. Σήμερα τα δείγματα τα οποία προωθούνται για περαιτέρω ανάλυση είναι 96, ενώ τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν στα 384 και θα προέρχονται στατιστικά από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Η διαδικασία ανάλυσης είναι χρονοβόρα, καθώς χρειάζονται έως και τέσσερις ημέρες για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μετάλλαξη του κορονοϊού ή όχι. 

Ήδη, σύμφωνα και με τον ΣΚΑΪ, εξετάζονται περίπου 10 ύποπτα για μετάλλαξη δείγματα από Κρήτη και τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η ανησυχία είναι έκδηλη καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πορτογαλία το 20% των κρουσμάτων προέρχονται από τον μεταλλαγμένο ιό. 

«Oι μεταλλάξεις είναι κάτι που πάντα σκεφτόμαστε όταν υπάρχει ένας ιός, γιατί είναι κάτι που συμβαίνει. Νομίζω ότι σε αυτή φάση έχουμε λόγο να κάνουμε πολύ σωστή διερεύνηση και παρακολούθηση στην επιστημονική κοινότητα, δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε παραπάνω στην κοινωνία, το εμβόλιο φαίνεται ότι λειτουργεί, πρέπει να κρατάμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε προσεκτικά για να πάμε καλά μέχρι να εμβολιαστούμε όλοι» εξήγησε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Πάντως, σύμφωνα με το Open TV, όταν έφτασαν τα πρώτα μεταλλαγμένα κρούσματα στη χώρα, τα 24 τα οποία εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, η Ελλάδα βρισκόταν σε lockdown και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, πιθανόν να μην έχει υπάρξει διασπορά.

Η επιδημιολογική επιτήρηση ανέρχεται στο 5% με 10% των κρουσμάτων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 1.500. δείγματα.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2870)
Tags:
COVID-19, κρούσματα, κορονοϊός, μετάλλαξη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK