13:09 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2885)
0 02
Βρείτε μας

Η χώρα μας θα πρέπει να ανησυχεί για τη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η ανησυχία στην Ελλάδα σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού έχει να κάνει με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ. 

«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος» τόνισε ο καθηγητής. 

Ο ίδιος σημείωσε πως αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων. 

Επίσης, εκτίμησε ότι, στα μέσα Μαρτίου, θα επιστρέψουμε στην πληρότητα των ΜΕΘ, με δεδομένο το άνοιγμα της εκπαίδευσης.

«Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία, αυτό θα το συναντούσαμε τον Μάιο».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν διαφωνεί να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, αν και θεωρεί ότι είναι ένα επίφοβο βήμα. 

Όσον αφορά τη μετάλλαξη τόνισε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού αλλά παίρνει λίγες μέρες παραπάνω.

«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού» επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια»

Κατηγορηματικός ήταν και ως προς το σταδιακό άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων.

«Πιστεύω ότι δε μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες».

Για το ζήτημα με τις υφασμάτινες μάσκες, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι οι υφασμάτινες μάσκες παρέχουν χαμηλότερο επίπεδο προστασίας έτσι κι αλλιώς, σημειώνοντας πως αυτός για τα παιδιά του θα αγόραζε χειρουργικές μάσκες.

Τέλος, ανέφερε πως χρειάζεται να ληφθούν ενεργά μέτρα μείωσης του ιικού φορτίου για να αποφύγουμε τα συνεχή lockdown.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2885)
Tags:
SARS-CoV-2, πανδημία, μετάλλαξη, κορονοϊός, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK