Ένα πανελλαδικό δίκτυο αυστηρής επιτήρησης σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού δημιουργείται στη χώρα, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία γύρω από αυτά τα κρούσματα στη χώρα μας και τον κόσμο.
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε πρωινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, διαβεβαίωσε πως η χώρα έχει «περιχαρακωθεί».
«Έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανιστήκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό.
Έκανε, τέλος, λόγο για λίγα μεταλλαγμένα κρούσματα, τα οποία είναι στεγανοποιημένα.
Ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας στην ΕΡΤ επί του ιδίου θέματος, επεσήμανε την Παρασκευή πως «φτιάξαμε πανεθνικό δίκτυο υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ για να ανιχνεύσουμε εγκαίρως και να ταυτοποιήσουμε περιστατικά που θα δημιουργήσει η μετάλλαξη και θα πάρουμε αποφάσεις με βάση τα στοιχεία».
Τι λένε οι ειδικοί
«Όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους. Οι κλώνοι που θα επικρατήσουν είναι αυτοί που μεταδίδονται ευκολότερα. Έχουν εμφανιστεί 2-3 τέτοιες μεταλλάξεις που φαίνεται ότι όντως μεταδίδονται ευκολότερα και έχουν επικρατήσει. Το ότι μεταδίδονται ευκολότερα δε σημαίνει ότι έχουν και μεγαλύτερη θνητότητα. Μάλλον αντίθετα πάει αυτό. Εχτές ανακοινώθηκε από τους Βρετανούς ότι φοβούνται ότι έχει και μεγαλύτερη θνητότητα. Δεν έχει αποδειχτεί ακόμα» είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε συνέντευξή του στο Mega.
Σημείωσε, δε, πως είναι «λογικό να επικρατούν μεταλλάξεις που μεταδίδονται ευκολότερα» και χαρακτήρισε «λάθος να απομονώνουμε αυτούς που έχουν μετάλλαξη. Καλό είναι να χαρτογραφήσουμε αν η μετάλλαξη είναι στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μεταδίδεται, και να καθυστερήσουμε την είσοδό της. Το εμβόλιο την καλύπτει τη μετάλλαξη προς το παρόν. Αλλά αν η μετάλλαξη επικρατήσει στην Ελλάδα πρέπει να το ξέρουμε για να δούμε πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, να γίνει προγραμματισμός τους».
Ανησυχία προκάλεσαν, ωστόσο, τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Αυτό που ανησυχεί, εξήγησε, είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. «Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος».Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας των νέων στελεχών του κορονοϊού, θα παρατηρηθεί σύντομα αύξηση και των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να γεμίζουν οι ΜΕΘ.
«Αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων. Αν δεν άνοιγαν τα σχολεία, αυτό θα το συναντούσαμε το Μάιο».
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)