11:56 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά 27 κρούσματα της μετάλλαξης του ιού, ωστόσο τα τρία «ορφανά» είναι αυτά που προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Έκδηλη είναι η ανησυχία των ειδικών για τις τρεις (κυρίως) μεταλλάξεις του κορονοϊού που «πονοκεφαλιάζουν» τους επιστήμονες, ενώ εγείρουν και σοβαρά ερωτήματα για το πόσο αποτελεσματικά είναι απέναντί τους τα εμβόλια.

Κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του φονικού ιού, που πιστεύεται ότι τον κάνει πιο μεταδοτικό, έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας «πονοκεφαλιάζοντας» του λοιμωξιολόγους.

Όπως μάλιστα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ένα ακόμη κρούσμα του μεταλλαγμένου ιού της Μεγάλης Βρετανίας βρέθηκε στην Αττική, ενώ χαρακτηρίζεται «ορφανό», αφού δεν συνδέεται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ούτε προκύπτει από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πρόκειται έτσι για το τρίτο «ορφανό» κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, με τα δυο από αυτά να προέρχονται από την Αττική και το άλλο από την Κρήτη.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν αρχίσει έτσι ήδη την ιχνηλάτηση, προκειμένου να εντοπίσουν όλες τις επαφές του συγκεκριμένου κρούσματος και να αποφευχθεί η διασπορά.

Πλέον στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί συνολικά 27 κρούσματα της μετάλλαξης του ιού, ωστόσο τα τρία «ορφανά» είναι αυτά που προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται, τέλος, τα αποτελέσματα 10 ακόμη «ύποπτων» περιστατικών.

Οι τρεις μεταλλάξεις που «πονοκεφαλιάζουν» στους ειδικούς

Την ίδια ώρα, τρεις είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς, καθώς φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές. 

Ο Χαράλαμπος Γώγος, λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε πως πρόκειται για μεταλλάξεις από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική, αλλά και τη Βραζιλία, σημειώνοντας πως απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

Στη Βραζιλία, το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε στο 50% των κρουσμάτων, ενώ η μετάλλαξη έχει εντοπιστεί και στην Γερμανία.

«Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχυτέρα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο», τόνισε.

Επίσης έκανε λόγο για «σημαντικό πρόβλημα» το οποίο απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. «Ιδίως αυτήν την κρίσιμη περίοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς, ωστόσο πολλές από αυτές επιδιορθώνονται, αν και επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

Όπως εξήγησε, είναι καλύτερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος καθώς έτσι προκύπτουν πολύ περισσότεροι θάνατοι.

Αναγκαία η σωστή χρήση μάσκας

Ο κ. Γώγος εστίασε ιδιαίτερα στη σημασία της σωστής χρήσης της μάσκας, αναφέροντας πως προστατεύει και από τα μεταλλαγμένα στελέχη.

«Πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαιτέρες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό επομένως πρέπει να ελέγχονται. Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία», διευκρίνισε.  

Ολοκληρώνοντας σημείωσε πως όσοι ασθενούν «φαίνεται να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες» κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά και νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές.

Πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προανήγγειλε ένα  πανελλαδικό δίκτυο αυστηρής επιτήρησης σχετικά με τις μεταλλάξεις.

«Έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανιστήκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στο αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό.

Έκανε, τέλος, λόγο για λίγα μεταλλαγμένα κρούσματα, τα οποία είναι στεγανοποιημένα.

Tags:
κρούσματα σήμερα, κρούσματα, Αττική, COVID-19, μετάλλαξη, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK