13:28 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 03
Βρείτε μας

Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, μετά και τις εικόνες συνωστισμού στην αγορά. Παράλληλα, οι μεταλλάξεις και η εικόνα στην Αττική προκαλούν ανησυχία.

Προβληματισμός στις τάξεις των ειδικών για τη μετάλλαξη του κορονοϊού, μετά και τον εντοπισμό ακόμη ενός «ορφανού» κρούσματος στην χώρα μας. Παράλληλα, οι χθεσινές εικόνες στο κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου κόσμος «πλημμύρισε» την αγορά, έχει δημιουργήσει ανησυχία για τη διασπορά του ιού, ενώ μόνιμος «πονοκέφαλος» των ειδικών αποτελεί, πλέον, η Αττική.

Οι μεταλλάξεις

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διεθνή fora για τον κορονοϊό, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρείχε διαβεβαιώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που είναι διαθέσιμα, απέναντι στη μετάλλαξη από την Μεγάλη Βρετανία. Για την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά.

Υπενθυμίζεται πως είναι τρεις οι μεταλλάξεις που ανησυχούν, οι δύο προαναφερθέντες και μία στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε χθες, Σάββατο, ο Χαράλαμπος Γώγος, λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. 

Μόλις χθες έγινε γνωστό πως εντοπίστηκε ακόμη ένα «ορφανό» κρούσμα μεταλλαγμένου ιού της Μεγάλης Βρετανίας στην Αττική. Το κρούσμα δεν συνδέεται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ούτε προκύπτει από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πρόκειται έτσι για το τρίτο «ορφανό» κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, με τα δυο από αυτά να προέρχονται από την Αττική και το άλλο από την Κρήτη. Συνολικά έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας 27 κρούσματα της μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τις προαναγγελίες της κυβέρνησης, αναμένεται να στηθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, σε μία προσπάθεια να «οχυρωθεί» η χώρα.

Αγωνία μετά τις εικόνες συνωστισμού

Την ίδια ώρα, αγωνία επικρατεί για πιθανή διασπορά του ιού μετά τις εικόνες συνωστισμού που κατεγράφησαν στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στην Ερμού και την Τσιμισκή, αντίστοιχα, ενώ σε περιπτώσεις χρειάστηκαν να βγουν οι υπεύθυνοι καταστημάτων στο δρόμο και να «διώξουν» τους πελάτες.

«Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται είναι ανησυχητικές. Όταν αποφασίστηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου υπήρξε αυστηρή προϋπόθεση η τήρηση των μέτρων. Η αύξηση αυτής της κινητικότητας αυξάνει την πιθανότητα της αύξησης των κρουσμάτων» σημείωσε ο κ. Γώγος, μιλώντας στο Star.

Παρότι τα μέτρα προστασίας τηρούνται εντός των καταστημάτων, οι ουρές στο εξωτερικό τους μποεί να οδηγήσουν σε νέα «έκρηξη», προειδοποίησε.

«Οι εικόνες συνωστισμού έξω από τα καταστήματα μπορεί να αυξήσουν τα κρούσματα, ακόμα και αν είναι σε εξωτερικό χώρο. Πρέπει όλοι να προσέχουμε, γιατί μπορεί όλα να γυρίσουν ξανά».

Στο «κόκκινο» η Αττική

Πλην των παραπάνω, όμως, ανησυχία προκαλεί και η «επιμονή» του κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, όπου τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε το Σάββατο 605 κρούσματα, με τα 256 εξ αυτών να εντοπίζονταιεκεί.

Η εξίσωση κρούσματα, νοσηλείες και πληρότητα ΜΕΘ για την Αττική είναι o μόνιμος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με το Mega.

Υπενθυμίζεται πως Ασπρόπυργος και Αχαρνές είναι υπό καθεστώς σκληρού lockdown. Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» φαίνεται πως είναι το Μενίδι, όπου τα μέτρα αυξάνονται παρά τα αυστηρά μέτρα.

Tags:
επιστήμονες, μετάλλαξη, Αττική, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK