13:20 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2885)
0 13
Βρείτε μας

Συναγερμός έχει σημάνει στη βόρεια Ελλάδα για τα κρούσματα της μετάλλαξης της COVID-19. Ποιο είναι το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Σε επίπεδα υψηλής επιφυλακής είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας, όσον αφορά το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βρετανία.

Ειδικότερα, ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε πως η επιβεβαίωση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του ιού είναι μία εξέλιξη αναμενόμενη αλλά και ανησυχητική για την πορεία της πανδημίας.

Παράλληλα, υποστήριξε πως έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο, όμως προειδοποίησε πως στον παραμικρό εφησυχασμό «είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν τα πάντα» μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Άννα Παπά-Κονιδάρη, διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να εντοπιστεί πότε εισήλθε το βρετανικό στέλεχος στη Βόρεια Ελλάδα.

«Εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει, σε κάποιο σημείο τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους. Είναι πολύ πιο έντονη και η ανάγκη να τηρούμε πιο αυστηρά και εντατικά τα μέτρα προφύλαξης, που όλοι γνωρίζουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Σε σταθερά επίπεδα το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα από διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα για μία ακόμη εβδομάδα.

«Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να έχει κάποια επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα της πόλης το άνοιγμα των δομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ είναι νωρίς ακόμη για να αποτιμηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου με βάση τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν κάποιες μέρες» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Υπενθυμίζεται πως το Sputnik με χθεσινό ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στον εντοπισμό μεταλλαγμένων κρουσμάτων της COVID-19 στη Βόρεια Ελλάδα, σε δείγματα που έφτασαν στο εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ.

«Τα δείγματα με τη μετάλλαξη είναι από τη Βόρεια Ελλάδα και τα στέλνουμε στον ΕΟΔΥ για να κάνει την ιχνηλάτηση και να βρουν από ποιο μέρος είναι, γιατί κάποιος μπορεί να είναι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν ξέρεις από ποια πόλη είναι» εξήγησε η κα Παπά-Κονιδάρη που πρόσθεσε ότι είναι συχνή η μετάλλαξη και «όσο ψάχνεις, τη βρίσκεις».
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2885)
Tags:
Θεσσαλονίκη, λύματα, κρούσματα Ελλάδα, κρούσματα, COVID-19, μετάλλαξη κορονοϊού, μετάλλαξη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK