20:44 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1509)
0 11
Βρείτε μας

Θέση ανάμεσα στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της AstraZeneca, πήρε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος κατηγορεί την Κομισιόν πως έπρεπε να είχε φροντίσει να κλείσει τις προαγορές εμβολίων εν μέσω της «σύγκρουσης» ΕΕ-AstraZeneca.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η εταιρεία κάνει παζάρια με αγοραστές εκτός ΕΕ, αλλά μπορεί να απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές της AstraZeneca ή κάποιας άλλης εταιρίας με τρίτες χώρες, χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Αλλά θέλω να τονίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άργησε» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Όπως συμπλήρωσε: «Άλλοι έκαναν τις παραγγελίες τους νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να είχε φροντίσει να κλείσει τις προαγορές. Ήδη είδαμε ότι η Pfizer συνεννοήθηκε με άλλη εταιρία για να παράξει 100 εκατ. δόσεις».

Σε ό,τι μας αφορά ως χώρα, συνεχίζει ο κ. Μόσιαλος δεν είναι τόσο δραματικά όσο παρουσιάζονται τα πράγματα, καθώς μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε εμβολιασμένους 1,2 εκατ. Έλληνες: το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού μας, και περίπου 1 εκατ. αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες -περίπου δηλαδή το 40%-45% των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

«Αν η AstraZeneca δεν έχει πρόβλημα, μετά το πρώτο τρίμηνο θα ενισχυθούν οι εμβολιασμοί. Στο χειρότερο σενάριο μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν καλυφθεί όλοι οι ευάλωτοι, στο καλό σενάριο θα έχει εμβολιαστεί ένα 50%-60% του συνολικού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε καταστροφικό σενάριο» καταλήγει ο καθηγητής.
Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1509)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, AstraZeneca, ΕΕ, εμβολιασμός, εμβόλια, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK