20:00 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2858)
0 02
Βρείτε μας

Φόβους για επιστροφή στα επιδημιολογικά στοιχεία του Νοεμβρίου εκφράζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας Νίκος Τζανάκης εκτιμά πως στη χώρα μας υπάρχουν 30.000-50.000 ενεργά κρούσματα, ενώ εξέφρασε τον φόβο του πως η χώρα μπορεί να επιστρέψει επιδημιολογικά στα δεδομένα του Νοεμβρίου. 

«Η πολιτική των διαγνωστικών εξετάσεων εξακολουθεί να είναι μικρή. Τριάντα χιλιάδες τεστ σε πληθυσμό 10 εκατ. είναι πάρα πολύ μικρή, άρα δεν έχουμε την πραγματική εικόνα. Οι ασυμπτωματικοί ή αυτοί που έχουν λίγα συμπτώματα δεν ανακαλύπτονται. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό από αυτά που διαγιγνώσκουμε καθημερινά που σημαίνει ότι αν έχουμε 2.000-2.500 σε 15 μέρες, τότε μας δίνει ένα νούμερο ενεργών κρουσμάτων από 30.000 έως 50.000» είπε, χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. 

Έκανε λόγο για «πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο» που φοβίζει γιατί «αν το τρίτο κύμα ξεκινήσει, θα ξεκινήσει από ένα πολύ υψηλό σημείο, με συνέπεια η πίεση στο υγειονομικό σύστημα θα είναι ίσως δυναμικότερη του Νοεμβρίου και των αρχών του Δεκεμβρίου».

Δερμιτζάκης: Να περιοριστούν οι μετακινήσεις

Προβληματισμό σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στο ίδιο μέσο είπε πως του φαίνεται «περίεργος ο τρόπος που αυξήθηκαν τα γραφήματα του ΕΟΔΥ. Αυτή η αύξηση δεν είναι αυτής της εβδομάδας, αλλά της προηγούμενης». 

Εκτίμησε ότι η αύξηση δεν οφείλεται στο άνοιγμα των σχολείων, εξηγώντας πως «η μετάδοση μέσω των παιδιών έχει καθυστέρηση δεδομένου ότι μεταδίδουν λιγότερο και δεν έχουν συμπτώματα. Επομένως οι πρώτες μεταδόσεις που θα γίνουν στα σχολεία δεν θα φαίνονται».

Η αύξηση, όπως είπε, δεν οφείλεται ούτε στο άνοιγμα της αγοράς «γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα». «Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Ελπίζω τα κρούσματα να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται, θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων».

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να ανακόψει την πορεία των κρουσμάτων, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων και μετά στην αγορά. «Με αυτά τα δεδομένα, κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. Με το click away δεν θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα, γιατί θα υπάρχει συνωστισμός στις ουρές έξω από τα καταστήματα. Δεν αλλάζει την κινητικότητα» επισήμανε. 

Ο ίδιος ζήτησε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις.  

«Ενώ στο πρώτο lockdown οι ώρες που είχαμε στα SMS σήμαιναν κάτι και ο κόσμος νόμιζε ότι αυτό το διαχειρίζεται η κυβέρνηση και ελέγχει, τώρα διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούν να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα και να βγαίνουν έξω, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιορισμός κανένας. Αν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων και δεν μπορεί η κυβέρνηση να ελέγχει ποιος βγαίνει, είναι εντελώς άχρηστη η χρήση του SMS. Εγώ προτείνω να περιοριστούν οι μετακινήσεις. Με ποιο τρόπο θα το κάνει η κυβέρνηση δεν ξέρω». 
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2858)
Tags:
Μανώλης Δερμιτζάκης, κρούσματα, κρούσμα, Νίκος Τζανάκης, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK