10:05 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Θέση έπειτα από τις σφοδρές καταγγελίες που έχουν υπάρξει το τελευταίο διάστημα για το «ξεπούλημα» του Λόφου του Στρέφη, πήρε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Εδώ και αρκετές ημέρες πληθαίνουν οι αναφορές πως ο λόφος του Στρέφη στα Εξάρχεια παραχωρείται και ουσιαστικά «ξεπουλιέται» στην εταιρεία real estate «Prodea Investments» δια μέσου της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» από τον δήμο Αθηναίων.

Σήμερα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook επιχειρεί να απαντήσει στις επικρίσεις λέγοντας πως «ο πανέμορφος αυτός λόφος έχει παραδοθεί στη βρωμιά, στην ηχορύπανση, τα ναρκωτικά, τους έμπορους, το σκοτάδι και σε εκείνους που το θεωρούν "τσιφλίκι" τους».

Συνεχίζει μάλιστα λέγοντας πως: «Είμαστε αποφασισμένοι να αποδοθεί ξανά ο λόφος ως πραγματικός, ελεύθερος χώρος σε όλες και σε όλους. Να περπατάμε μέρα νύχτα, να παίζουν τα παιδιά, να κυκλοφορούμε ελεύθερα».

Στις πολλαπλές καταγγελίες για ξεπούλημα, ο κ. Μπακογιάννης επισημαίνει πως «πραγματοποιείται με τη δωρεά ιδιωτών», κάτι που «κάνουν εκατομμύρια εταιρείες στον κόσμο, σε εκατοντάδες πόλεις για την προβολή της εταιρικής-κοινωνικής τους ευθύνης».

Ποιος και γιατί φοβάται την αλλαγή στον λόφο του Στρέφη; Τόσα χρόνια στην εγκατάλειψη, ο πανέμορφος αυτός λόφος, έχει...

Δημοσιεύτηκε από Κώστας Μπακογιάννης - Kostas Bakoyannis στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021
«Όπως δηλαδή "ξεπουλήθηκε" η πλατεία Ομόνοιας, το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, τα pocket parks και τόσα άλλα. Η Αθήνα δεν μπορεί όμως να είναι όμηρος ιδεοληψιών και σκοπιμοτήτων. Αυτοί που προσπαθούν με ψέματα να σταματήσουν την ανάπλαση, υπερασπίζονται στην πράξη τη σημερινή απαξίωσή του. Να είμαστε ξεκάθαροι, ο λόφος και κάθε δημόσιος χώρος δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στους Αθηναίους. Και οι Αθηναίοι εκπροσωπούνται, ψηφίζουν, συμμετέχουν και αποφασίζουν» καταλήγει χαρακτηριστικά.

Μαζικές καταγγελίες

Η Έφη Γιαννοπούλου από την «Ανοιχτή Πόλη» τόνισε πως: «Τυπικά, εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι μια ιδιωτική εταιρεία, που έχει συμφέρονται στην περιοχή, προτείνει έναν τρόπο παρέμβασης, ανάπλασης του λόφου του Στρέφη. Έχει θετικά, έχει αρνητικά. Είναι πρόβλημα το γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται το γήπεδο του μπάσκετ. Είναι τεράστιο πρόβλημα οι κάμερες, υπάρχουν παιδιά εκεί. Ένα τεράστιο κομμάτι χρήσης είναι από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους. Πώς θα έχουμε κάμερες; Η εταιρεία λέει ποιος θα κάνει τις μελέτες άρα δεν βάζει απλώς τα λεφτά. Είναι πολύ θολό όλο αυτό».

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στέλιος Λάμπρου υπογραμμίζει ότι υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση να υποβαθμίζονται οι δημόσιοι χώροι και μετά να έρχεται ένας ιδιώτης ως σωτήρας.

«Ξαφνικά έρχεται μία εταιρεία και λέει “θα σας κάνω μια δωρεά των μελετών ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ”. Για να γίνει τι έργο; Με τι κόστος; Τι θα κοστίσει και ποιος θα πληρώσει; Αυτό θα το πληρώσει ο δήμος διότι το γράφει στους όρους της πρότασης δωρεάς ότι “κάθε τυχόν φόρος δωρεάς ή άλλος που ενδεχομένως επιβληθεί μελλοντικά καθώς και τυχόν προσαυξήσεις αυτού, θα βαραίνουν τον Δήμο Αθηναίων αποκλειστικά”. Η εταιρεία βάζει τους όρους και ο δήμος έρχεται να υλοποιήσει τους όρους που βάζει η εταιρεία. Θα γίνει ένα μεγάλο διασκεδαστήριο ο λόφος του Στρέφη κι εκεί θα πάει αυτή η ιστορία γιατί αυτές οι εταιρείες με αυτά ασχολούνται» σημειώνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δημοτική σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα Ντίνα Ρέππα ανέφερε ότι «η εταιρεία αποφάσισε να υιοθετήσει τον λόφο του Στρέφη -φυσικά με το αζημίωτο- και η δημοτική αρχή της τον παραχώρησε. Είναι απολύτως φανερό ότι για την PRODEA Investments η επιλογή για παρεμβάσεις στον λόφο αποτελούν επένδυση με χρήματα των δημοτών για την κατασκευή του συνολικού έργου, που στοχεύει να της αποφέρουν μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση ακινήτων στην γύρω περιοχή».

Τέλος, και η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων» τονίζει: «Τον λόφο του Στρέφη υιοθετεί εταιρία real estate με την άδεια της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Με πρόσχημα την εγκατάλειψη του λόφου, ο Δήμος ονομάζει δωρεά το "ζεστό εκατομμυριάκι", όπως ειπώθηκε από δημοτικό σύμβουλο στη συνεδρίασης της προηγούμενης Δευτέρας, που ορίζει όχι μόνο το σχέδιο, αλλά ακόμα και τους προμηθευτές. Τον Στρέφη εγκατέλειψαν οι δημοτικές αρχές και όχι οι κάτοικοι. Θα τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους;».
Tags:
καταγγελίες, καταγγελία, δήμαρχος, ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικοποίηση, κέντρο Αθήνας, Αθήνα, δήμος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, Εξάρχεια, Λόφος Στρέφη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK