03:15 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελληνικό #MeToo (211)
0 30
Βρείτε μας

«Το θέμα δεν είναι να καταλήξουν κάποιοι το δικαστήριο, αλλά να σταματήσει να γίνεται αυτό το κακό» μας λέει η ηθοποιός και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Μάνια Παπαδημητρίου, που θεωρεί ότι «θα βγουν όλα τελικά στο φως» καθώς πρέπει επιτέλους «στο θέατρο να σταματήσει να κακοποιεί ο ένας τον άλλο».

«Παρακολουθώ την ιστορία των αποκαλύψεων για παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις στο θέατρο και γενικότερα στο θέαμα και βλέπω από τα έντυπα μια διάθεση να ταξινομηθούν οι καλλιτέχνες που καταγγέλλονται ή καταγγέλλουν σε κόμματα» διαπιστώνει στο προσωπικό ιστολόγιό της, σχολιάζοντας τον πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ξεσπάσει με τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως, για τα «δικά τους παιδιά», η γνωστή ηθοποιός και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Μάνια Παπαδημητρίου.

«Νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να γίνει» προσθέτει. «Η έννοια του σεβασμού της αξιοπρέπειας του άλλου δεν περνάει από κομματικές τοποθετήσεις. [...] Δεν είναι ότι δεν κατανοώ το παιχνίδι, το ξέρω καλά και το κατανοώ, αλλά θεωρώ ότι υποβιβάζει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ευθύνης σε μικροκομματική συζητησούλα. Δεν είναι έτσι».

Αναζητήσαμε την καλή ηθοποιό τηλεφωνικώς, για να τη ρωτήσουμε για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο Σωματείο Ηθοποιών, λόγω των «1.000 καταγγελιών», όπως μας είπε ο Πασχάλης Τσαρούχας, πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Πειθαρχικού Σώματός του.

«Στο θέατρο πρέπει επιτέλους να σταματήσει να κακοποιεί ο ένας τον άλλο» τονίζει η πρωταγωνίστρια της σκηνής, η οποία στο ερώτημά μας «ποιοι είναι οι 1.000 καταγγελθέντες;» αρνείται να απαντήσει καθώς, όπως μας διευκρινίζει, «τα ονόματα δεν κοινοποιούνται στις συνελεύσεις μας στο Σωματείο. Τα ξέρει μόνο ο πρόεδρος. Υπάρχουν μόνο διαρροές εκτός Σωματείου, που δεν μπορείς όμως να επιβεβαιώσεις. Ακούγονται πολλά ονόματα. Βεβαίως, και με ονόματα που ήδη αποκαλύφθηκαν, εγώ έπεσα από τα σύννεφα. Δεν το περίμενα. Και στενοχωρήθηκα πολύ».

Δεν θα μετάσχει η ίδια στο Πειθαρχικό, όπου αντιπρόεδρος ορίστηκε η Ντίνα Αβαγιαννού. «Είναι δουλειά του Πειθαρχικού πλέον οι καταγγελίες, που απασχολούν δυστυχώς όλο τον κόσμο. Γιατί ενώ ανάλογα περιστατικά υπάρχουν σε όλους τους χώρους, στο θέατρο, επειδή είναι γνωστά τα πρόσωπα, πέφτουν όλοι επάνω μας» σχολιάζει.

- Εσείς ως μέλη του ΔΣ του ΣΕΗ δεν θα έπρεπε να γνωρίζετε ποια πρόσωπα είναι στη λίστα των καταγγελιών;

Τώρα συνέβησαν όλα αυτά. Φαντάζομαι το Πειθαρχικό πρέπει να τα γνωρίζει. Κάναμε ΔΣ την περασμένη βδομάδα κι αποφασίσαμε να συσταθεί αυτό το σώμα ξανά και να αναλάβει να διαλευκάνει αυτές τις περιπτώσεις. Περιμένουμε!

- Δεν θα οδηγηθούν όμως στη Δικαιοσύνη αυτές οι περιπτώσεις μέσω του Πειθαρχικού. Έτσι δεν είναι;

Βάσει του κανονισμού του ΣΕΗ, το Πειθαρχικό μπορεί να παραπέμψει μια υπόθεση στη γενική συνέλευση και να επιβάλλει την ανώτερη ποινή, σε κάποιον που έχει φερθεί, και η ανώτερη ποινή είναι να διαγραφεί. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να κάνει το Πειθαρχικό. Δεν είναι δικαστήριο. Έχει λεχθεί επίσης ότι θα δημιουργηθεί ένας Κώδικας Δεοντολογίας, το ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, που θα συμμετέχει το ΣΕΗ και οι παραγωγοί.

- Με Κώδικα Δεοντολογίας θα αποτρέπονται κάποιοι από συγκεκριμένες συμπεριφορές, πιστεύετε;

Θα υπάρχει πιο σαφές πλαίσιο για το τι είναι κακοποίηση. Μπορεί να παραβιαστεί; Όλα παραβιάζονται. Και τα γραμμένα και τα μη.

- Υπάρχουν κάποιοι που προστατεύονται, χαίρουν ασυλίας, από γνωστούς κύκλους, πολιτικούς, επιχειρηματικούς, ενώ έχουν κάνει «τέρατα» και εντέλει δεν θα βγει το παραμικρό για τις πομπές τους;

Δεν το πιστεύω έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα. Θα βγουν όλα στο φως. Πιστεύω οι άνθρωποι έχουν πάρει θάρρος και μιλάνε πια. Όλα θα φανερωθούν. Από το κίνημα MeToo πρέπει να προκύψει κάτι καλό.

- Υπήρξε πρόσφατο περιστατικό, όπου κόπηκε λίγο πριν βγει στον αέρα καταγγέλλουσα για σεξουαλική κακοποίηση, μετά από «άνωθεν» εντολή και μεγάλο σχετικό παρασκήνιο.

Πάντα γίνεται αυτό, δυστυχώς. Αλλά η ορμή των νέων κυρίως ανθρώπων είναι πολύ μεγάλη και μιλούν πλέον. Το θέμα έτσι κι αλλιώς δεν είναι το δικαστήριο, αλλά να σταματήσει να γίνεται αυτό το κακό! Δεν είναι να πας τον άλλο φυλακή, αλλά να σταματήσει να παρενοχλεί και να κακοποιεί.

- Δεν πρέπει να πάνε φυλακή αυτοί που έχουν προβεί σε ποινικά αδικήματα στον χώρο σας;

Δεν ξέρω να απαντήσω, γιατί δεν ξέρω τι νομικό πλαίσιο υπάρχει και καλύπτει αυτές τις υποθέσεις. Μπορεί κάτι, μετά από χρόνια, να έχει παραγραφεί!

- Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες και για παρενοχλήσεις και εκβιασμούς στις δραματικές σχολές. Είστε κι εσείς καθηγήτρια σε σχολές. Τι ακριβώς συμβαίνει και σε αυτές;

Εάν υπάρξει καταγγελία κάπου, η διεύθυνση κάθε σχολής πρέπει να διερευνά τις υποθέσεις και να αποβάλλεται αμέσως ο δράστης.

- Θα το τολμήσουν να το κάνουν αυτό, μπροστά στον φόβο της δυσφήμισής τους, όταν βασίζεται η επιβίωσή τους από τα δίδακτρα των σπουδαστών-πελατών;

Πρέπει να το κάνουν. Πρέπει να μπουν κάποια πλαίσια, κάποιοι κανόνες. Υπάρχουν κανόνες άγραφοι. Μήπως πρέπει να είναι και γραμμένοι; Αυτό συζητάμε πλέον.

- Στις σχολές είναι όντως έντονα αυτά τα φαινόμενα;

Στη δική μου αντίληψη δεν έχει πέσει κάτι που να μπορώ να καταγγείλω και που δεν αντιμετωπίστηκε ενώ έπρεπε να αντιμετωπιστεί, χωρίς όμως κι εγώ να μην έχω ακούσει ότι υπάρχουν κάποια περιστατικά. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο για να πω. Αυτό που είναι συγκεκριμένο και θέλω να πω, είναι ότι εγώ ως καθηγήτρια προσπαθώ να μην κακοποιώ τις ψυχές των παιδιών, γιατί δεν μου άρεσε ούτε όταν συνέβαινε σε μένα. Δεν ξέρω αν το κατορθώνω, τα παιδιά θα πουν αν το πετυχαίνω ή όχι. Διότι είναι δύο να ζητήματα: η σεξουαλική παρενόχληση και η ψυχική κακοποίηση. Και τα δυο πρέπει να εξαλειφθούν και τα δυο απορρέουν από θέσεις εξουσίας.

- Καταγγείλατε δημοσίως την πολιτικοποίηση του ζητήματος, σε βάρος της όποιας εκκαθάρισης επιχειρείται στον χώρο.

Ναι, γιατί δεν πρέπει να κομματικοποιείται αυτό το θέμα, που είναι ζήτημα αξιοπρέπειας. Άνθρωποι και εντάξει και μη εντάξει, υπάρχουν παντού πιστεύω. Και τα παιδιά που ξεκινήσαν τις καταγγελίες δεν το έκαναν έχοντας στο νου τους «να εξοντώσουμε τον Συριζαίο ή τον εκλεκτό της κυβέρνησης». Ελπίζω με το Πειθαρχικό που συστήθηκε να καθαρίσει ο χώρος μας. Πρέπει!

Θέμα:
Ελληνικό #MeToo (211)
Tags:
Σπύρος Μπιμπίλας, Σπύρος Μπιμπίλας, Τζένη Μπότση, Ζέτα Δούκα, Πέτρος Φιλιππίδης, Κώστας Σπυρόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, bullying, σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση, σεξουαλική ζωή, Πασχάλης Τσαρούχας, Εθνικό Θέατρο, θέατρο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK