09:16 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Στις 12 Φεβρουαρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί των 60-64, όπως αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Αλλάζει ο προγραμματισμός λόγω AstraZeneca.

Σημαντικά νέα από τη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που αποφάσισε ότι οι εμβολιασμοί των πολιτών μεταξύ 60 - 64 ετών θα αρχίσουν στις 12 Φεβρουαρίου. 

Όπως ενημερώνει η ΕΡΤ, στις 8 του μηνός αναμένεται να φτάσουν στη χώρα περί τις 410.000 δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αλλάζει λοιπόν ο προγραμματισμός της εθνικής καμπάνιας εμβολιασμών, καθώς ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν να μην χορηγείται αυτό το εμβόλιο στα άτομα άνω των 65 ετών.

Σημειώνεται πως δεν είναι επαρκή τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ηλικίες άνω των 65, καθώς δεν είχαν συμμετάσχει αρκετοί εθελοντές αυτής της ηλικιακής ομάδας στις κλινικές δοκιμές. Πάντως, η εταιρεία επιμένει στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στους άνω των 65.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι πολίτες να κλείσουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο.

Θεοδωρίδου: Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό

Η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως «σύμφωνα με τα δεδομένα, το εμβόλιο έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας δημιουργίας ανοσίας και αποτελεσματικότητας». 

Εξήγησε, ειδικότερα, πως: «Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες  και τοπικές. Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο. Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης. Τέλος, φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού».

Η Επιτροπή, όπως εξήγησε, συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα 18 - 64 ετών, ενώ οι δύο δόσεις θα πρέπει να γίνουν σε απόσταση 12 εβδομάδων.

Θεμιστοκλέους: Δύο παράλληλα συστήματα εμβολιασμού

Και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε πως «είναι ένα εμβόλιο εξαιρετικής αποτελεσματικότητας». 

Εξήγησε πως θα υπάρξουν «δυο παράλληλα συστήματα» εμβολιασμών. «Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64».

Συνεχίζοντας τόνισε πως «τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών». 

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις έρχονται την ώρα που «φουντώνει» η συζήτηση για νέα μέτρα. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει από το πρωί ώστε να κάνει την τελική της εισήγηση.  

Σκέψεις για νέα μέτρα για Αττική - Θεσσαλονίκη - Αχαΐα

Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, με τους ειδικούς να προκρίνουν να μπουν στο «κόκκινο» οι δύο τελευταίες περιοχές. 

Τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες θέλουν τους ειδικούς να εξετάζουν την πιθανότητα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα. 

Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις να σταματήσουν οι αγορές με τη μέθοδο του click in shop και να επιτρέπεται μόνο το click away.

Διχασμός φαίνεται πως υπάρχει όσον αφορά στα σχολεία, με μερίδα ειδικών να ζητούν να κλείσουν και άλλους να επιμένουν στο να παραμείνουν ανοιχτά.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK