11:55 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1651)
0 04
Βρείτε μας

Επιπλέον περιορισμοί για την ανάσχεση της νόσου COVID-19 τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο (06/02) σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή (05/02).

Τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τη νόσο COVID-19, αυστηροποιήθηκαν, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή (05/02) καθ' υπόδειξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας και έτσι, από το Σάββατο (06/02) μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου, τροποποιείται τόσο το χρονικό πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας όσο και το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, αφού η Αττική και η Θεσσαλονίκη -μεταξύ άλλων περιοχών- είναι στο «κόκκινο». 

Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο»

Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως στο «κόκκινο» εντάσσονται η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στην Πάτρα, στη Χαλκίδα και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Ακόμα, με κόκκινο χρώμα στον χάρτη «βάφτηκαν» -τουλάχιστον για τις επόμενες επτά ημέρες- ο Δήμος Εορδαίας, ο Δήμος Θηβαίων, ο Δήμος Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Ρεθύμνης, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ο Δήμος Τεμπών.

Σε αντίθεση με την Αττική, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στην Πάτρα, στη Χαλκίδα και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης προβλέπεται:

  • Πλήρης αναστολή του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, των υπηρεσιών διαιτολογίας, των διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ και έτσι θα λειτουργούν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. 
  • Τηλεκπαίδευση για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με εξαίρεση τα δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας, όπου θα συνεχίσουν να λειτουργούν λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων.
  • Η είσοδος και η έξοδος σε αυτούς τους πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Επίσης:

  • «Λουκέτο» στα δικαστήρια.
  • Απαγόρευση τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες και την ατομική προσευχή.
  • Αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
  • Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 18:00 μέχρι τις 17:00, με μοναδικές εξαιρέσεις τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Οι κάτοικοι της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής θα πρέπει να βρίσκονται στο σπίτι τους από τις 18:00 έως και τις 05:00, τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών και ο συγχρωτισμός. 

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 ισχύει και τις καθημερινές στη Σαντορίνη, στη Μύκονο, στην Πάτρα, στη Χαλκίδα και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, καθώς και στον Δήμο Εορδαίας, στον Δήμο Θηβαίων, στον Δήμο Τανάγρας, στον Δήμο Σπάρτης, στον Δήμο Ζακύνθου, στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, στον Δήμο Ρεθύμνης, στον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού, στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και στον Δήμο Τεμπών.

Σημειώνεται ότι εξαιρέσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας υπάρχουν για λόγους εργασίας, υγείας και βόλτα κατοικίδιου.

Αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων

Τα εμπορικά καταστήματα του λιανεμπορίου θα λειτουργούν πλέον μόνο με click away και κανονικά συνεχίζουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και τα ΚΤΕΟ, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ. 

Παρ' όλα αυτά, το ωράριο λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων θα είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 07:00 έως τις 20:00 και το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Μάλιστα, το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 07:00 μέχρι τις 17:00. 

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα, κάτι που βέβαια θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14/02).

Επιπλέον, οι χώροι λατρείας θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Πού μένουν ανοιχτά τα σχολεία και πού θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νέα σκληρότερα μέτρα για τους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης, οι οποίοι από το Σάββατο (06/02) μπαίνουν σε αυστηρό lockdown.

Στο πλαίσιο αυτού, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων, αλλά και των βρεφονηπιακών σταθμών και έτσι τα σχολεία στις περιοχές αυτές θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Εξαίρεση αποτελούν τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Όσον αφορά στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ισχύει η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων, ενώ οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες, αλλά και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν με φυσική παρουσία.

Παράλληλα, στις «κόκκινες» περιοχές συγκαταλέγονται πια ο Δήμος Εορδαίας, ο Δήμος Θηβαίων, ο Δήμος Τανάγρας, ο Δήμος Σπάρτης, ο Δήμος Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο Δήμος Ρεθύμνης, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και ο Δήμος Τεμπών.

Επομένως, στις προαναφερθείσες περιοχές αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων, τα οποία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Τα σχολεία στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Θέμα:
Lockdown (1651)
Tags:
κλειστά σχολεία, σχολεία, click away, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα, απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρα προστασίας, Θεσσαλονίκη, Αττική, COVID-19, κορονοϊός, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK