09:16 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1563)
0 04
Βρείτε μας

Αυστηρότερο lockdown σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και πέντε ακόμα περιοχές της Ελλάδας. Ανησυχία για το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας.

Σκληρότερα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς της COVID-19 στη χώρα ανακοίνωσε χτες η ελληνική κυβέρνηση.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων (τέσσερις συνεχόμενες ημέρες με πάνω από 1.000 –  συγκεκριμένα 4.677 τα τελευταία τέσσερα 24ωρα) με την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών όσο και η άνοδος των νοσηλειών, αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που οδήγησε στην υιοθέτηση νέων αυστηρών μέτρων.

Ειδικότερα, η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική εισήλθαν από σήμερα, Σάββατο 6/1 σε ειδικό καθεστώς μέτρων μέχρι 15 Φεβρουαρίου, ενώ Σαντορίνη, Μύκονος, Πάτρα, Χαλκίδα και Άγιος Νικόλαος Κρήτης μπήκαν σε ολικό lockdown.

Παπαευαγγέλου: Πάνω από 8.500 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα - Σχεδόν τα μισά στην Αττική

Στη ενημέρωση του υπ. Υγείας για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου παρατήρησε την επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου με αποτέλεσμα από το μέσο όρο τα 625 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, να έχουμε φτάσει το μέσο όρο των 892 την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,3.

Παράλληλα, τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται σε περισσότερα από 8.500: «Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά σε πολλές περιοχές. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να ξεφύγει, να οδηγήσει σε μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Ακόμα και μέσα σε περιφερειακές ενότητες με καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες υπάρχουν δήμοι με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο», υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των μέτρων και σχολίασε ότι μεγάλο ρόλο παίζουν οι «κρυφές» συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Μάλιστα, στην Αττική υπολογίζονται σε 4.460 τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή 60% αύξηση την τελευταία εβδομάδα και 30% αύξηση με 850 ενεργούς φορείς στη Θεσσαλονίκη.

«Ζούμε ένα Μαραθώνιο έχουμε πολλά χιλιόμετρα να διανύσουμε και μπροστά μας έχουμε μία ανηφόρα, είναι κρίμα να λυγίσουμε τώρα που ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μαγιορκίνης: Να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές

Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης επιβεβαίωσε την άνοδο των ενεργών κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας, με την αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ πραγματοποιείται με επιβράδυνση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται άνοδος εισαγωγών ως και 50%, ενώ τόσο είναι και η εκτίναξη των κρουσμάτων της Αττικής σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας επαφές, τις γνωστές κοινωνικές φούσκες» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, εξηγώντας πως στόχος μέτρων είναι η εξισορρόπηση της κοινωνικής μετάδοσης και του ανοίγματος των οικονομικών δραστηριοτήτων.

 

Θέμα:
Lockdown (1563)
Tags:
απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρα προστασίας, νέα μέτρα, Μέτρα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αττική, lockdown, κρούσματα Ελλάδα, κρούσματα, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK