11:40 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1569)
0 02
Βρείτε μας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω μέτρων κατά του κορονοϊού, αφήνει ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Μάριος Λαζανάς.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Μάριος Λαζανάς, ο οποίος, παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά ήταν αναμενόμενο. Όταν έχουμε μια επιδημία από ιούς, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν μεταλλάξεις, όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς. Με τον ιό της γρίπης έχουμε συνέχεια μεταλλάξεις. Και πολλές φορές και το εμβόλιο που γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους με τα στελέχη που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά, βλέπουμε το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό. Έτσι συμβαίνει και με τον κορονοϊό και θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις στην πορεία που ενδεχομένως θα είναι και πολύ πιο σοβαρές» σημείωσε στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταλλάξεις κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό, το σημαντικό, όμως, είναι να μην γίνουν πιο θανατηφόρες οι λοιμώξεις.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών, είπε πως καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος, ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις για αυτό από τη Βραζιλία.

«Οι εταιρείες βέβαια έχουν δηλώσει ότι θα μπορέσουν άμεσα να προσαρμοστούν ή σαν τρίτη δόση ή σαν νέο εμβόλιο. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην εμβολιαστική κάλυψη, την οποία θέλουμε να επιτύχουμε».

Αύξηση κρουσμάτων

Σχετικά με τη νέα αύξηση κρουσμάτων στη χώρα, τόνισε πως ο κόσμος είναι πλέον κουρασμένος και θα «πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους και ό,τι προτείνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί πιο εύκολα η κοινωνία να το αποδεχτεί».

«Τα σχολεία έχουν έναν τρόπο λειτουργίας και υπάρχει η τηλεκπαίδευση, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει. Για το λιανεμπόριο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του. Επομένως είναι μια πολιτική απόφαση, αν προτιμά δηλαδή τα σχολεία ή το λιανεμπόριο» είπε, ακόμη.

Νέα μέτρα το επόμενο βήμα

Αναφερόμενος στο επόμενο βήμα που μπορεί να γίνει για την αναχαίτιση της διασποράς, σημείωσε πως θα είναι περαιτέρω περιορισμοί. Αυτό όμως, εξήγησε, είναι κάτι που δεν επιθυμεί η Επιτροπή.

«Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κορονοϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ». 
Θέμα:
Lockdown (1569)
Tags:
νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, μετάλλαξη, μετάλλαξη κορονοϊού, κρούσματα, κρούσμα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK