02:10 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2858)
0 13
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής νέων μέτρων στην Αττική τις επόμενες μέρες, ενώ τονίζει πως το σενάριο της επιβολής ολικού lockdown παραμένει στο τραπέζι.

Το σενάριο του ολικού lockdown παραμένει στο τραπέζι, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, δεν έχουμε πάει σε ολικό lockdown για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, ωστόσο δεν είχε αποκλειστεί. 

«Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία» είπε και προσέθεσε.

«Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα, θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».

Μεταλλάξεις

Σχετικά με τα κρούσματα των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε πως είναι συνολικά έξι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής.

Παράλληλα, έχουν επιβεβαιωθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, γεγονός που δείχνει, όπως είπε, πως υπάρχει μεγάλη διασπορά.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες» συμπλήρωσε για τη μετάλλαξη από τη Μεγάλη Βρετανία. «Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο» ξεκαθάρισε.

Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου για τις επόμενες μεταλλάξεις, είπε ότι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε προσφέρουν πάρα πολύ καλή αποτελεσματικότητα. 

Εμβολιασμός

Όσον αφορά στα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους έναντι των μεταλλάξεων είπε πως «ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα, εκτός από αυτά της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Και αυτό το στέλεχος, όμως, είναι πιο μεταδοτικό».

Αναφερόμενος στην πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα είπε πως θα εντατικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

«Όταν θα έρθουν τα εμβόλια και θα έχουμε την ποσότητα, θα φτάσουμε και τον στόχο των 2 εκατ. εμβολιασμών τον μήνα». 
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2858)
Tags:
νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, μετάλλαξη κορονοϊού, μετάλλαξη, εμβολιασμός, εμβόλιο, lockdown, Αττική, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ΕΟΔΥ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK