15:04 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (2035)
0 10
Βρείτε μας

O καθηγητής Πνευμονολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος μίλησε για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και για το αν ανησυχεί γι' αυτές.

Καθησυχαστικός για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος. 

«Δεν ανησυχώ καθόλου για τις μεταλλάξεις. Δεν κάνουν τη νόσο πιο βαριά και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο του θανάτου» είπε στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας πως «ποτέ στην ιστορία των ιών δεν έχει υπάρξει μετάλλαξη που να τους κάνει πιο θανατηφόρους».

Εμφανίστηκε βέβαιος πως τα εμβόλια, μεταξύ αυτών και της AstraΖeneca, προστατεύουν 100% από τη βαριά νόσο και τον κίνδυνο νοσηλείας.

Εξηγώντας τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις είπε πως αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο στην εξελικτική πορεία του ιού.

«Μεταλλάξεις συμβαίνουν σε κάθε χώρα που υπάρχει ο ιός. Ο ιός που επικρατεί στην Ελλάδα δεν είναι το αρχικό στέλεχος που πρωτοανακαλύφθηκε στη Γουχάν, είναι ένα στέλεχος που έχει περάσει από δύο κύματα και έχει υποστεί μεταλλάξεις, είναι διαφορετικό από το αρχικό. Και το βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος έχουν στο γενετικό τους υλικό, ένα σύνολο αλλαγών πάνω από 10» είπε.

Ο ίδιος εξήγησε πως όταν ο ιός ταξιδεύει είτε από άνθρωπο σε άνθρωπο είτε μέσα στο ίδιο ανθρώπινο σώμα, κάνει «λαθάκια» κατά τον πολλαπλασιασμό του που λέγονται μεταλλάξεις και τόνισε πως αυτές που μας απασχολούν τελικά, είναι αυτές που κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό.

«Όμως και αυτό, σε τι ποσοστό, δεν είναι σίγουρο. Για παράδειγμα, αρχικά πιστεύαμε ότι η βρετανική μετάλλαξη κάνει τον ιό κατά 70% πιο μεταδοτικό, τώρα λέμε 30%, όμως δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία των ιών μετάλλαξη που να τους κάνει πιο θανατηφόρους και αυτό γιατί δεν συμφέρει τον ιό εξελικτικά να σκοτώνει τους ξενιστές του, τους ανθρώπους εν προκειμένω, διότι τότε θα εξαφανιστεί» ανέφερε.

Ξεκαθάρισε δε πως επικρατούν οι μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό, διότι θέλει να ζήσει περισσότερο και δεν θέλει να σκοτώνει.

 

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (2035)
Tags:
SARS-CoV-2, πανδημία, ιός, κορονοϊός, μετάλλαξη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK