22:18 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Στον Ποινικό Κώδικα ο νομοθέτης περιγράφει αναλυτικά ποια είναι τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Από τον βιασμό με ή χωρίς χρήσης σωματικής βίας μέχρι την κατάχρηση σε γενετήσια πράξη που μπορεί να ασκήσει ένας εργοδότης σε έναν εργαζόμενο.

Από την καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου και των ηθοποιών που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας περιγράφονται ιδιαίτερα αναλυτικά σε άρθρα του Ποινικού Κώδικα και επισύρουν βαρύτατες ποινές κάθειρξης και φυλάκισης. 

Όπως είπε στο Sputnik ο δικηγόρος Σπύρος Τσέλιος, τα άρθρα αυτά του Ποινικού Κώδικα είναι το άρθρο 336 που αναφέρεται στον βιασμό με δύο επιμέρους διαφοροποιήσεις που αναφέρονται στο άρθρο, το άρθρο 337 που αναφέρεται στην προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, το άρθρο 343 που αναφέρεται στην κατάχρηση σε γενετήσια πράξη και το άρθρο 353 που αναφέρεται στις προσβολές της γενετήσιας ευπρέπειας. 

«Αυτά τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα είναι αυτά που τυποποιούν τα εγκλήματα της γενετήσιας ελευθερίας σε ό,τι αφορά τους ενήλικους, γιατί για τους ανήλικους υπάρχουν άλλες διατάξεις οι οποίες είναι πιο αυστηρές και τιμωρούν τους δράστες πολύ πιο αυστηρά» ανέφερε ο κ. Τσέλιος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ποινικό Κώδικα, ο βιασμός είναι η επίδειξη σωματικής βίας και απειλής σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας ώστε να έχουμε ανοχή γενετήσιας πράξης.

Όμως στο ίδιο άρθρο, το 336 και στην παράγραφο 4 ο νομοθέτης περιλαμβάνει ως βιασμό και άλλες περιπτώσεις όπου δεν έχει ασκηθεί σωματική βία.

Όπως, για παράδειγμα, εάν ένας εργοδότης πείσει με κυνικό τρόπο τον εργαζόμενο ότι θα απολυθεί και θα χάσει τη δουλειά του εάν δεν ενδώσει σεξουαλικά.

«Όταν είχε πρωτοβγεί αυτό το άρθρο του Ποινικού Κώδικα με την τροποποίησή του είχε δημιουργηθεί μία ασάφεια σε ό,τι αφορά τι είναι η γενετήσια πράξη. Οπότε ήρθε ο νομοθέτης μετά από αντιδράσεις και προσέθεσε ότι γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις. Ως ίσης βαρύτητας πράξεις νομολογήθηκε και γινόταν δεκτό από τη νομολογία ότι είναι και άλλες πράξεις όπως η παρά φύση συνεύρεση κ.λπ. Το κυριότερο στοιχείο στον βιασμό είναι η έλλειψη συναίνεσης του θύματος και για την έλλειψη συναίνεσης ενώ στο άρθρο 336 παράγραφος 1, τυποποιείται η σωματική βία και η απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας για τον εξαναγκασμό σε ανοχή γενετήσιας πράξης, στο ίδιο άρθρο, στην παράγραφο 4 έχουμε την επιχείρηση γενετήσιας πράξης χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, αλλά όχι με σωματική βία ή απειλή άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας. Σε αυτό εντάσσεται η πίεση που δέχεται το θύμα από τον εργοδότη του, από κάποιον ο οποίος έχει νομική επιρροή απέναντι του κ.ά., δηλαδή ο εργοδότης πείθει με κυνικό τρόπο την εργαζόμενη να καταλάβει ότι θα απολυθεί εάν δεν ενδώσει στις σεξουαλικές του ορέξεις» είπε ο κ. Τσέλιος προσθέτοντας ότι «βιασμός είναι εξαναγκασμός σε γενετήσιες πράξεις χωρίς τη συναίνεση». 

Η συναίνεση σε μια σεξουαλική πράξη πρέπει να είναι διαρκής. «Από την αρχή της πράξης μέχρι το τέλος της πράξης. Να μην εξαναγκαστεί το θύμα, γιατί υπάρχει το λεγόμενο σοκ του θύματος. Μια άμεση επίθεση του δράστη στο θύμα μπορεί να το φέρει σε τέτοια κατάσταση σοκ που μπορεί να παραλύσει, να μην μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να φοβηθεί τόσο πολύ που να σκεφτεί ότι κάθε προσπάθεια αντίδρασης είναι μάταιη και να υποστεί, αυτό είναι ένας βιασμός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσέλιος. 

Η παραγραφή αυτών των εγκλημάτων γίνεται μετά από 15 χρόνια. Η ποινή για έναν βιασμό όπως προβλέπεται στο άρθρο 336 για τις περιπτώσεις της παραγράφου 1 είναι κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών ενώ της παραγράφου 4 είναι κάθειρξη έως 10 έτη.

«Ο βιασμός διώκεται αυτεπάγγελτα και παραγράφεται μετά από 15 χρόνια δηλαδή εάν δεν έχει κινηθεί η ποινική διαδικασία εντός 15 χρόνων, έχει παραγραφεί. Αναστέλλεται βέβαια η παραγραφή για πέντε χρόνια όσο διαρκεί η κύρια διαδικασία ή η κύρια ανάκριση. Αν όμως πας να καταγγείλεις τον βιασμό μετά την πάροδο 16 ετών, η δικογραφία τίθεται στο αρχείο λόγω παραγραφής» επισήμανε.

Μήνυση εντός τριμήνου

Το άρθρο 337 που αφορά την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας όπου ο νομοθέτης ορίζει τις χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις οι οποίες τελούνται με επίδειξη γενετικών οργάνων και οι οποίες προσβάλουν την τιμή άλλου. 

«Σε αυτό το άρθρο υπάρχει μια ειδική περίπτωση, στην παράγραφο 4 όπου ο νομοθέτης αναφέρει ότι όποιος προβαίνει σε χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή διατυπώνει προτάσεις για διετέλεση γενετήσιων πράξεων σε πρόσωπο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος την ανάγκη ενός ατόμου να εργαστεί, τιμωρείται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή» είπε ο κ. Τσέλιος διευκρινίζοντας ότι για τις πράξεις αυτές χρειάζεται οπωσδήποτε έγκληση (σ.σ. μήνυση), «συνεπώς αν δεν υποβληθεί έγκληση από το θύμα, δεν διώκονται». Και σε αυτή την περίπτωση το χρονικό περιθώριο για την κατάθεση έγκλησης από το θύμα είναι εντός τριμήνου.

Για τα εγκλήματα όπως περιγράφονται στο άρθρο 343, κατάχρηση σε γενετήσια πράξη, η φυλάκιση είναι δύο έτη και πάλι με το θύμα να πρέπει να έχει καταθέσει μήνυση εντός τριμήνου και αφορά «όποιον υποχρεώνει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης με κατάχρηση σχέση εργασιακής εξάρτησης και εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του να εργαστεί». 

Ποια είναι η συμβουλή που δίνουν οι δικηγόροι σε κάποιον που έχει υποστεί ένα σεξουαλικό έγκλημα;

«Απευθείας να καταγγείλει τα γεγονότα αυτά. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο γιατί είναι γεγονότα που προσβάλλουν την προσωπικότητα και είναι δύσκολα στην απόδειξή τους, πλην των περιπτώσεων των βιασμών που είναι αυταπόδεικτο. Στις άλλες περιπτώσεις είναι δύσκολο να αποδειχθούν, να βεβαιωθούν, πρέπει να υπάρχουν μάρτυρες. Εκεί είναι και η δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα θύματα τέτοιων μεθόδων και τέτοιων πράξεων, στο να αποδείξουν ότι όντως συνέβησαν όλα αυτά που περιγράφουν. Και φυσικά είναι η γενικότερη μη διάθεση κοινοποίησης του βλαπτικού για την προσωπικότητά τους γεγονότος. Κανείς δεν θέλει να μάθουν οι τρίτοι ότι έχει υποστεί όλα αυτά. Είναι ο στιγματισμός και είναι το κυριότερο στοιχείο που κρατά τα θύματα και για αυτό δεν προχωρούν στις καταγγελίες» κατέληξε ο κ. Τσέλιος προσθέτοντας όμως ότι η μη καταγγελία οδηγεί τους θύτες σε ανεξέλεγκτη δράση.

Tags:
εγκλήματα, βιασμός, Ποινικός Κώδικας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK