20:06 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1520)
0 02
Βρείτε μας

Την επόμενη Δευτέρα αρχίζει ο εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα ραντεβού ανοίγουν αύριο.

Στις 15 Φεβρουαρίου κάνουν «πρεμιέρα» οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα των πολιτών από 60 έως 64, όπως έκανε γνωστό τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το άνοιγμα των ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 12 Φεβρουαρίου, ωστόσο η διαδικασία επιταχύνεται και οι πολίτες 60-64 θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τα ραντεβού για τις δύο δόσεις του εμβολίου από αύριο, 10 Φεβρουαρίου

Δύο ημέρες αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου, ανοίγει και η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα από 75 έως 79.

Οι 60-64 θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς κρίθηκε πως τα δεδομένα που έχει δώσει η εταιρεία από τις κλινικές μελέτες σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν είναι επαρκή για να δοθεί το «πράσινο φως» στον εμβολιασμό ατόμων άνω των 65.

Η πρόεδρος της  Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε προ ημερών πως το εν λόγω εμβόλιο «έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας δημιουργίας ανοσίας και αποτελεσματικότητας».

«Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές. Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο. Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης. Τέλος, φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού» είπε, χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα συστήματα εμβολιασμών

Η χώρα μας, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, έχει ήδη παραλάβει 45.000 εμβόλια της AstraZeneca.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράλληλα σύστημα εμβολιασμών που θα υπάρξει στη χώρα, καθώς άλλο εμβόλιο θα κάνουν οι 60-64 και άλλοι οι 75-79.

«Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. […] Οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών» είχε διευκρινίσει ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα.

Τέλος, αναμένεται να ανοίξουν στη χώρα δύο μεγάλα εμβολιαστικά σημεία για ραντεβού όπου το ένα θα βρίσκεται στην Helexpo στην Αθήνα και το άλλο στη ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης. 

Πώς κλείνουμε ραντεβού

Σημειώνεται πως είναι τέσσερις οι διαθέσιμοι τρόποι για να μπορέσουν οι πολίτες να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο. Αναλυτικά:

  • Μετάβαση σε κάποιο φαρμακείο για κλείσιμο ραντεβού.
  • Μετάβαση σε κάποιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Ακόμη και τρίτος μπορεί να κλείσει ραντεβού με μια υπεύθυνη δήλωση.
  • Μέσω άυλης συνταγογράφησης. Εάν οι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα, λαμβάνουν αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034. 
  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Η εν λόγω πλατφόρμα δίνει και τη δυνατότητα τροποποίησης ενός κανονισμένου ραντεβού, ενώ σε φαρμακεία και ΚΕΠ αρκεί μόνο ο ΑΜΚΑ και η ταυτότητα για το κλείσιμο του ραντεβού.
Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (1520)
Tags:
Μάριος Θεμιστοκλέους, εμβολιασμός, εμβόλιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK