22:07 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2834)
0 02
Βρείτε μας

Με τα στοιχεία από τις έρευνες στα λύματα να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικά, η Αττική κρατά θλιβερή πρωτιά στα κρούσματα, ενώ τα νοσοκομεία δέχονται αφόρητες πιέσεις.

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα στοιχεία που αφορούν στα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική, αφού οι ειδικοί κάνουν λόγο για πιθανότητα να έχουν ξεπεράσει τα 100.000, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Τη συγκεκριμένη ανησυχία εξέφρασε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε πως: «Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, και επιβεβαιωθήκαμε».

Πρωτιά της Αττικής στα κρούσματα – Δυσκολία στις εκτιμήσεις εξαιτίας των ασυμπτωματικών

Τα στοιχεία για την αύξηση των κρουσμάτων, προκύπτουν από τις έρευνες που έγιναν στα λύματα, τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αποκαλύψει πως είχε υπάρξει αύξηση της τάξης του 205% στις συγκεντρώσεις του κορονοϊού.

Αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως να παρατηρήθηκε περαιτέρω αύξηση στο ιικό φορτίο, αν και ο κύριος Θωμαΐδης σημείωσε πως τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν απλές ενδείξεις και δεν πρέπει να λαμβάνονται ως κάτι βέβαιο.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας τη Δευτέρα, η Αττική δυστυχώς κατέχει πρωτιά στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ αυτό που κάνει δύσκολο το έργο των επιστημόνων στην καταγραφή, είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς, αφού σύμφωνα με τον κύριο Θωμαΐδη, το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων κυμαίνεται από 55% έως και 60%.

Στα όρια τα νοσοκομεία

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της επιβάρυνσης του επιδημιολογικού φορτίου και της αύξησης των κρουσμάτων είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, οι νοσηλευόμενοι ξεπέρασαν τους 230, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου να γεμίζει όλους τους θαλάμους.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Σταματούλα Τσικρικά επιβεβαίωσε την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, δηλώνοντας σε τηλεοπτικό σταθμό πως: «Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και δημιουργείται πίεση στις δομές και τα νοσοκομεία».

Κορύφωση τον Μάρτιο αναμένει η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ματίνα Παγώνη, από την πλευρά της, εξέφρασε την πεποίθηση πως η κορύφωση της πανδημίας θα έρθει τον Μάρτιο και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο.

Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η κυρία Παγώνη δήλωσε σίγουρη πως θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, λόγω των οποίων «δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα», ενώ συμπλήρωσε πως «καλοκαίρι θα κάνουμε λίγο καλύτερα από πέρυσι».

Όσο για το ενδεχόμενο εκτόνωσης, η κα Παγώνη εκτίμησε πως «τον Σεπτέμβριο θα βγάλουμε τις μάσκες αν όλα πάνε καλά».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2834)
Tags:
νοσοκομεία, κρούσματα, Ματίνα Παγώνη, COVID-19, πανδημία, κορονοϊός, Αττική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK