23:32 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2858)
0 02
Βρείτε μας

Ανησυχητικά τα στοιχεία που μεταφέρουν οι ειδικοί σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Τι λένε Νίκος Τζανάκης και Νίκος Θωμαΐδης.

Περί τα 2.500 κρούσματα ημερησίως θα έχουμε στις αρχές Μαρτίου, όπως εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξέφρασε την αγωνία του σχετικά με τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα, Τρίτη, και αύριο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Η Τρίτη και η Τετάρτη είναι «καθαρές» ημέρες κατά τις οποίες γίνεται σωστή μέτρηση των κρουσμάτων εξήγησε.

Επέμεινε, δε, πως πρέπει να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων καθώς σε αυτό το επιδημικό κύμα φαίνεται πως παίζει κάποιο ρόλο. 

Θωμαΐδης: «Έκρηξη» στα λύματα

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «έκρηξη» που παρατηρείται στο γονιδίωμα του ιού στα λύματα της Αττικής. Έκανε λόγο για εικόνα που είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο.

Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10% έως 20%, ξαφνικά πριν από τρεις εβδομάδες έφτασε στο 80% και αυτή την εβδομάδα στο 205%, διευκρίνισε.

Αναφέρθηκε στη δυσκολία που υπάρχει στο να «μεταφραστεί» αυτό σε κρούσματα, καθώς περιλαμβάνει και τους ασυμπτωματικούς ενώ οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι ακόμη σαφές αν αυξάνουν το ιικό φορτίο χωρίς να είναι περισσότερα τα κρούσματα.

Σύμφωνα με το μοντέλο, όμως, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεταφράζεται περίπου σε 100.000 κρούσματα. Ωστόσο, εξήγησε, πως το μοντέλο έχει αρκετές αβεβαιότητες.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2858)
Tags:
κλειστά σχολεία, σχολεία, σχολείο, lockdown, κρούσματα, κρούσμα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK