07:24 02 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1586)
0 08
Βρείτε μας

Τι είναι το ολικό lockdown εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για την πανδημία.

Ένα βήμα πριν το αυστηρό lockdown φαίνεται πως βρίσκεται η Αττική καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά. 

Κυβέρνηση και Επιτροπή φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στο να υιοθετήσουν ένα μοντέλο «lockdown Μαρτίου» προκειμένου να αποφύγουν μια έκρηξη των κρουσμάτων που θα φέρει ευρεία διασπορά στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας.

Την κατεύθυνση αυτή αποτύπωσε εξάλλου η δήλωση «βόμβα» το πρωί της Τρίτης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Εισήγηση Κικίλια για ολικό lockdown στην Αττική

Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τα επιδημιολογικά στοιχεία κάνοντας γνωστό πως υπάρχει αύξηση νοσηλευομένων αλλά και εισαγωγών σε ΜΕΘ. 

Τόνισε δε πως η εισήγησή του στην Επιτροπή θα είναι ένα πιο αυστηρό lockdown.

«Η δική μου εικόνα, με βάση τα στοιχεία μου και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ- και η εισήγησή μου αν θέλετε στην Επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για ολικό lockdown

Τη «βόμβα» Κικίλια ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που προγραμματίστηκε για σήμερα, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των λοιμωξιολόγων.

Η είδηση αυτή επιβεβαιώνει στην ουσία τον προβληματισμό που υπάρχει για την Αττική και τη πρόταση που, όπως όλα δείχνουν, συζητείται σοβαρά, για ολικό lockdown.

Τι μέτρα θα φέρει ένα ολικό lockdown στην Αττική

Παρά το ότι ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα lockdown «τύπου Μαρτίου» δεν αποκλείεται να δούμε ένα διαφορετικό «μείγμα» μέτρων προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και την κούραση της κοινωνίας.

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα σενάρια που θέλουν την Αττική να μπαίνει σε lockdown «τύπου Μαρτίου» σημειώνοντας πως η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε lockdown.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφορά του Μαρτίου με σήμερα, κι ως εκ τούτου τα νέα μέτρα που μπορεί να εφαρμοστούν είναι τα εξής:

 • Κλειστά σχολεία σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης.
 • Πλήρες κλείσιμο του λιανεμπορίου.

Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ακολουθήσει για την Αττική το μοντέλο που εφαρμόζεται στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται σε αυστηρό lockdown, τότε προβλέπονται τα εξής:

 • Αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου.
 • Λειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με την μέθοδο τηλεκπαίδευση.
 • Ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων από και προς την Δημοτική Ενότητα - είσοδος και έξοδος από τον δήμο μόνο για λόγους εργασίας.
 • Λειτουργία χώρων λατρείας κεκλεισμένων των θυρών και να μην επιτρέπεται η ατομική προσευχή.
 • Περιορισμός κυκλοφορίας (curfew) από 18:00 έως 5:00.

Επίσης:

 • Αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων.
 • Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
 • Εφαρμογή τηλεργασίας στο 50%.
 • Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και οι υπηρεσίας κατ’ οίκον διανομής και take-away από καταστήματα εστίασης.
 • Λειτουργία λαϊκών αγορών με τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν στο ολικό απαγορευτικό.
Θέμα:
Lockdown (1586)
Tags:
Άδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας, κορονοϊός, πανδημία, Υπουργείο Υγείας, υπουργός, υπουργείο, Αττική, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK