16:22 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 60
Βρείτε μας

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, και το Sputnik θυμάται μια άγνωστη ελληνική διάλεκτο που ομιλείται ακόμα και σήμερα στην Τουρκία, ενώ επεκτάθηκε γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ευρέως γνωστή είναι η ύπαρξη της ποντιακής διαλέκτου μέσα στην «οικογένεια» της ελληνικής γλώσσας.

Λιγότερο γνωστή «απόγονος» της ποντιακής είναι, όμως, τα ελληνικά της περιοχής του Όφεως, στην Τραπεζούντα και της Θοανίας, που πρόκειται για υποδιάλεκτο και η ύπαρξή της συναντάται και σε άλλα σημεία των περιοχών του ιστορικού Πόντου.

Τη μιλούν έως σήμερα οι ποντιόφωνοι Μουσουλουλμάνοι, απόγονοι των εξισλαμισμένων ή κρυπτοχριστιανών Ελλήνων του Πόντου, ενώ μοιάζει πάρα πολύ με τα αρχαία ελληνικά.

Οι γλωσσολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για την εξέλιξη της ποντιακής, ενώ το εύρος των ομιλητών της αγγίζει τους 8.000 ανθρώπους.

«Με τις μετακινήσεις των πληθυσμών από τη Συνθήκη της Λωζάνης και μετά, (η συγκεκριμένη διάλεκτος) ακούγεται έως σήμερα ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη, καθώς υπάρχουν περίπου 130 σωματεία που προσπαθούν να τη διαφυλάξουν» επισήμανε στο Sputnik ένας εκ των σημαντικότερων ιστορικών του Ποντιακού Ελληνισμού, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

«Είναι η μητρική τους γλώσσα, όπως εξελίχθηκε στην πάροδο 100 ετών και προσπαθούν συνειδητά να διατηρήσουν. Το παιδί όταν γεννιέται μιλάει Ρωμέικα, αργότερα, στο σχολείο, μαθαίνει την τουρκική γλώσσα, μου έλεγαν κάποιοι απ' αυτούς τους ανθρώπους για τα παιδιά τους».

Η ίδια διάλεκτος με παραλλαγές μεταφέρθηκε στη Ρωσία, τη Γεωργία και την Αρμενία.

Η σημασία της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας

«Αυτό που δεν έκανε ποτέ η ελληνική κυβέρνηση το έκαναν, στην αρχή, οι Μπολσεβίκοι στη Σοβιετική Ένωση. Ο Λένιν στο βιβλίο του για την αυτοδιάθεση των λαών και των εθνών μιλάει για σεβασμό στις μητρικές γλώσσες. Πράγματι, ως το 1937, τόσο η ποντιακή όσο και η νεοελληνική διδάσκονταν στα σχολεία, ανάλογα με τις περιοχές στις οποίες κατοικούσαν οι Έλληνες».

Όπως προσθέτει, αυτό ήταν και μια συμβουλή των Ελλήνων εκπαιδευτικών, όπως του Δημήτρη Γληνού, σε παρεμβάσεις τους σε συνέδρια στη δεκαετία του 1920, που τόνιζαν ότι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας θα βοηθούσε στη συντήρηση διαύλων επικοινωνίας με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής τονίζει ότι σε απάντηση στη σημερινή Τουρκία που κάθε μέρα διεκδικεί και κάτι καινούργιο, η ελληνική κυβέρνηση «θα πρέπει να έχει στην ατζέντα της και το ζήτημα των ποντιόφωνων Μουσουλμάνων που αλλαξοπίστησαν βίαια, αλλά κράτησαν τη μητρική τους γλώσσα και τις παραδόσεις τους».

Tags:
ελληνική γλώσσα, Τουρκία, Ελλάδα, Πόντος, πόντος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK