20:52 08 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
103
Βρείτε μας

Σωστή στιγμή για αυστηρό lockdown θεωρεί την τωρινή ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς, όπως λέει, πρέπει να αναχαιτισθεί η διασπορά των μεταλλάξεων του κορονοϊού που μπορεί να προκαλέσουν σφοδρό τρίτο κύμα.

Ως την κατάλληλη στιγμή λήψης της απόφασης για ολικό και αυστηρό lockdown χαρακτήρισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας έχει αναπτύξει μαθηματικό μοντέλο πρόγνωσης της πορείας των κρουσμάτων στην χώρα μας. 

Ερωτώμενος από το Sputnik γιατί οδηγούμαστε σε τόσο αυστηρό, τύπου Μαρτίου lockdown, όταν τα κρούσματα σήμερα είναι 1.526 ενώ κάποιες ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου ήταν διπλάσια, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε ότι μετά τον Φεβρουάριο θα υπήρχε μεγαλύτερη αύξηση οπότε η σωστή στιγμή για να ανακοπεί η αυξητική τάση είναι τώρα. 

«Εμείς λέγαμε ότι θα φτάσουμε κατά μέσο όρο στα 1.500 - 1.600 κρούσματα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και περαιτέρω. Οπότε αν πάρει κάποιος αυτή τη στιγμή αυτά τα μέτρα, είναι η σωστή στιγμή με την έννοια του προληπτικού, διότι τα δεδομένα δεν είναι όντως τόσο χάλια, αλλά πηγαίνουν στο χάλια. Οπότε είναι σωστό να παρθεί τώρα και για να μην φτάσουμε στο χάλια (σ.σ. εννοεί εκτόξευση αριθμού κρουσμάτων) και για έναν άλλο λόγο πιο σημαντικό, σε βάθος χρόνου πρέπει αν όχι να καταπνίξουμε, τουλάχιστον να αναχαιτίσουμε τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών τα οποία θα είναι καθοδηγητές της πανδημίας» είπε ο κ. Σαρηγιάννης. 

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις εξέφρασε την αγωνία του ότι μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, καθώς, όπως είπε, ακόμη δεν γνωρίζουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών αλλά μπορεί, αν δεν παρθούν μέτρα τώρα, να φτάσουμε στα 6.000 κρούσματα την ημέρα. 

«Αν αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει και δεν έχουμε εμβολιασμούς σε ικανοποιητικό χρόνο, οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να μας δώσουν πολύ πιο σφοδρό τρίτο κύμα να πάμε σε 6.000 κρούσματα, αν δεν παίρναμε μέτρα. Προφανώς θα παίρναμε μέτρα γιατί αλλιώς θα σπάσει το σύστημα υγείας, αλλά το θέμα δεν είναι να φτάσει σε αυτό το σημείο» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης. 

Tags:
Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Αττική, νέα μέτρα, ολικό lockdown, lockdown, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK