22:44 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1528)
0 12
Βρείτε μας

Σε μέτρα τύπου «ακορντεόν» για το επόμενο διάστημα παρέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για κορύφωση της πανδημίας μέσα στην Άνοιξη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμά του την Τρίτη, ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρότερου lockdown στην Αττική, προαναγγέλλοντας παράλληλα και πιθανά μέτρα «ακορντεόν» για τους επόμενους δύο μήνες

«Δεν θα κρυφτώ: στο δίμηνο που ακολουθεί, η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, λίγο προτού κλείσει το τηλεοπτικό μήνυμά του. 

Κορύφωση της πανδημίας την Άνοιξη βλέπουν οι ειδικοί

Άλλωστε, αυτό συνάδει με τις προειδοποιήσεις των ειδικών για κορύφωση της πανδημίας την Άνοιξη. 

Η πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Ματίνα Παγώνη έκανε, χθες, λόγο για κορύφωση της πανδημίας κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου

Από την πλευρά του, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι σήμερα βιώνουμε τα «πρώτα βήματα του τρίτου κύματος» της πανδημίας, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να κορυφωθεί προς τα τέλη του Απριλίου με Μάιο

Μάλιστα, όπως είπε, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της διασποράς θα διαδραματίσει τόσο το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, όσο και η βρετανική μετάλλαξη. 

Μιλώντας στο Sputnik, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος. 

«Αν αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει και δεν έχουμε εμβολιασμούς σε ικανοποιητικό χρόνο, οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να μας δώσουν πολύ πιο σφοδρό τρίτο κύμα να πάμε σε 6.000 κρούσματα, αν δεν παίρναμε μέτρα» επεσήμανε ο ίδιος. 

Για κορύφωση των κρουσμάτων σε 15-20 ημέρες από σήμερα μίλησε, εν τω μεταξύ, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

«Τακτική επισκόπηση» και «ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων» η απάντηση στην πανδημία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, αναφέρθηκε στα δεδομένα που σήμαναν «συναγερμό» στους ειδικούς και στην κυβέρνηση, οδηγώντας στην απόφαση για πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική. 

«Σήμερα, ο κίνδυνος επανεμφανίζεται. Όχι με τη μορφή των χιλιάδων αρρώστων και των θανάτων, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά με δύο δεδομένα που μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Αφενός, την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας. Και, αφετέρου, τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του» σημείωσε συγκεκριμένα. 

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας ότι η «τακτική επισκόπηση» και η «ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων» αποτελούν επί της ουσίας την απάντηση που αρμόζει στην πανδημία, ένα «φαινόμενο δυναμικό» όπως είπε. 

«Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι επιθέσεις του κορονοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς. Σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία. Γι’ αυτό, άλλωστε, κι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό επιλέξαμε την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση» ανέφερε. 

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανάσα» για την αγορά και την κοινωνία το άνοιγμα της αγοράς για δύο εβδομάδες, κάτι που, όπως επεσήμανε, είναι προτιμότερο από το «να είναι τέσσερις εβδομάδες αποκλεισμένη».

Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την Αττική, η περιφέρεια εισέρχεται, από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, σε καθεστώς αυστηρότερου lockdown, δηλαδή «κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως». Τα μέτρα θα εξειδικευτούν αύριο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Θέμα:
Lockdown (1528)
Tags:
μετάλλαξη κορονοϊού, μετάλλαξη, πανδημία, κορονοϊός, διάγγελμα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αττική, νέα μέτρα, Μέτρα, ολικό lockdown, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK