06:49 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 11
Βρείτε μας

Η θεατρολόγος Έρι Κύργια, δεξί χέρι του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γ. Χουβαρδά και αναπληρώτρια διευθύντρια του παραιτηθέντα διευθυντή Δημήτρη Λιγνάδη, θα διευθύνει τον βεβαρημένο οργανισμό μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο νέος διευθυντής του τον Σεπτέμβρη.

Ούτε η Κάτια Δανδουλάκη. Ούτε η Μαριάννα Κάλμπαρη. Σε γυναίκα κατέφυγε όμως το Υπουργείο Πολιτισμού. Ήταν το δεξί χέρι του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γ. Χουβαρδά και αναπληρώτρια διευθύντρια του προσφάτως παραιτηθέντα διευθυντή της πρώτης κρατικής σκηνής Δημήτρη Λιγνάδη.

Λίγοι όμως εκτός θεάτρου, μόνο φανατικοί, ταγμένοι θεατρόφιλοι, γνωρίζουν ποια είναι η νέα μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού, που διόρισε πριν λίγη ώρα το Υπουργείο Πολιτισμού, μέχρις τις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε θα ανακοινωθεί ο νέος διευθυντής με θητεία 3 χρόνων, ο οποίος θα αναδειχθεί μέσα από την ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος (καταληκτική ημερομηνία η 7η Μαΐου).

Ποια είναι, όμως, η πολύγλωσση Κοζανίτισσα θεατρολόγος Έρι Κύργια;

Δραματολόγος - Θεατρολόγος, απόφοιτος από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (αποφοίτηση 1998), με μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο στο ίδιο τμήμα (αριστούχα απόφοιτος), αμέσως αξιοποιήθηκε από το θέατρο, σε μεταφράσεις και διασκευές, με μεγάλη επιτυχία.

Οι ικανότητές της γίναν το «διαβατήριο» ώστε να γίνει στενή συνεργάτιδα της «εμπροσθοφυλακής» του ελληνικού θεάτρου. Με την ιδιότητα της θεατρολόγου συνεργάστηκε με τους Γ. Χουβαρδά, Μ. Μαρμαρινό, Κων/νο Ρήγο, Δ. Τάρλοου, Στ. Λιβαθινό, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, Γρ. Καραντινάκη, Τσεζάρις Γκραουζίνις, Σύλβια Λιούλιου κ.ά., σε μεγάλους θεσμούς και θεατρικές σκηνές της «Ά Εθνικής»:

  • Με το Εθνικό Θέατρο (από το 2007 μέχρι σήμερα).
  • Το Θέατρο Πορεία (από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα).
  • Τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση κ.ά.

Έχει δοκιμαστεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα και στις μεταφράσεις από τις πρωτότυπες γλώσσες έργων των Στρίντμπεργκ, Ίψεν, ΤΜπέρνχαρντ, Σιμμελπφένιχ, Α. Οστερμάιερ, Ντέβιντ Χέαρ, Γ. Φόσσε κ.ά.

Έχει προταθεί για το Βραβείο Καλύτερου Προγράμματος από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για το πρόγραμμα της παράστασης «The Μan Who».

«Έχω διαφυλάξει από τις εμπειρίες μου στον αθλητισμό προπονητικά προστάγματα ως "μότο", που αρμόζουν στη ζωή και στο θέατρο. Ξεχωρίζω για τώρα ένα, από το τένις "Όρμα στο μπαλάκι!"», έχει πει σε μια συνέντευξη, εξηγώντας εν μέρει τον τρόπο που πορεύεται.

Ως δεξί χέρι, θεατρολόγος-δραματολόγος και γραμματέας του Γιάννη Χουβαρδά, στο Εθνικό Θέατρο, διακρίθηκε για την αφοσίωση, την τελειοθηρία, την εργασιομανία της, μας λένε άνθρωποι του θεάτρου.

Έρι Κύργια: Οι πρώτες αντιδράσεις για την επιλογή της

Το όνομά της ως πρώτης επιλαχούσας υποψήφιας είχε διαρρεύσει από προχτές. Εχθές της έγινε η πρόταση από το υπουργείο. Ζήτησε μια ημέρα προθεσμία για να απαντήσει. Σήμερα, είπε «ναι».

Μετά τη διαρροή της πρότασης, μέσα στο Εθνικό Θέατρο δημιουργήθηκε αναστάτωση. «Πολύ ικανή και μορφωμένη, εξαιρετική γραμματέας του Χουβαρδά, αλλά δεν έχει το εκτόπισμα για να σηκώσει το βάρος ενός τόσο μεγάλου οργανισμού, με τόσο πολλά προβλήματα και ανοικτά μέτωπα» μας σχολιάζει εργαζόμενος στο μόνιμο προσωπικό του Εθνικού Θεάτρου. «Μακάρι να τα καταφέρει, αλλά η Έρι είναι καλή για β’ βιολί» προσθέτει.

Για «τεράστιο επικοινωνιακό λάθος» του υπουργείο και της κυβέρνησης μιλάνε πολιτικές πηγές μέσα από τη ΝΔ, καθώς μετά την παραίτηση Λιγνάδη, το όνομα του οποίου απασχολεί αρνητικά την ειδησεογραφία, θα έπρεπε, όπως λένε, να «καθαρίσει» το Εθνικό, και για συμβολικούς λόγους, εντελώς από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, όπως η αναπληρώτριά του.

Το γεγονός πάντως είναι ότι ο Δ. Λιγνάδης, δούλεψε πυρετωδώς, κι έχει έτοιμο ρεπερτόριο για το καλοκαίρι (Φεστιβάλ Επιδαύρου). Επομένως η Έρι Κύργια θα πρέπει να εργαστεί για το ρεπερτόριο της σεζόν 2021-2022.

Tags:
Έρι Κύργια, σεξουαλική παρενόχληση, παρενόχληση, Υπουργείο Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Δημήτρης Λιγνάδης, Εθνικό Θέατρο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK