11:25 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1569)
0 04
Βρείτε μας

Σε λίγες ώρες από τώρα η Αττική εισέρχεται σε σκληρό lockdown. Ποια είναι τα νέα μέτρα - Αναλυτικός οδηγός «επιβίωσης» για το νέο «τοπίο».

Οι μεταλλάξεις της COVID-19 που οδήγησαν σε αύξηση νοσηλειών και διασωληνωμένων μαζί με την πίεση στο σύστημα υγείας και η εκτίναξη των κρουσμάτων του κορονοϊού αποτελούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που «στέλνουν» την Αττική σε lockdown τύπου Μάρτιου, διάρκειας 18 ημερών, αρχής γενομένης από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης.

Αυτό έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης, όσο και στο διάγγελμά του την Τρίτη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, που προχώρησε στην ειδίκευση των νέων μέτρων με άμεση ισχύ από αύριο, Πέμπτη, υπογράμμισε: «Oι επιθέσεις του κορονοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς. Σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά. Απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό επιλέξαμε την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση. Γνωρίζουμε πόσο ευμετάβλητα είναι τα δεδομένα και πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η υφιστάμενη επιδημιολογική εικόνα. Στόχος είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Για αυτό και προχωράμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων τώρα, ώστε να προλάβουμε τον κίνδυνο. Γιατί η βεντάλια των περιορισμών ανοίγει και κλείνει ανάλογα με το επίπεδο του συναγερμού».

Τα νέα μέτρα για την Αττική

Επομένως, από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης, σε εφαρμογή τίθενται τα ακόλουθα περιοριστικά μέτρα για την Αττική:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, ενώ για τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 γνωστούς λόγους.
 • Επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις (από δήμο σε δήμο) για χρήση του SMS με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, διότι, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά: είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή και στον έλεγχό του και θα ήταν μια ταξική επιλογή σε όσων ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, ενώ πρέπει πάντα να τηρούνται οι αυστηροί υγειονομικοί κανόνες με τις μετακινήσεις να γίνονται με μέτρο και κοντά στον τόπο κατοικίας

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής (από νομό σε νομό), αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

 1. Μετακίνηση από και προς την εργασία.
 2. Για σοβαρούς λόγους υγείας.
 3. Προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
 4. Για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση ή διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
 5. Για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων.
 6. Για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό.
 7. Καθώς και για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Επίσης:

 • Σε αναστολή είναι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.
 • Στα νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα επιτρέπεται ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή, απαιτείται η ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων, υπάρχει περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%. Από το τελευταίο εξαιρούνται τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.
 • Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).
 • Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα και δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.
 • Για τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως 9 ατόμων.

Τι μένει ανοιχτό

Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει ο κάθε κλάδος της οικονομίας εν μέσω του αυστηρού lockdown.

Κατά τη διάρκεια της 18ήμερης «καραντίνας», τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοικτά είναι τα εξής:

 • Φαρμακεία
 • Καταστήματα τροφοδοσίας, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία κ.ά.
 • Περίπτερα/μίνι μάρκετ
 • Πρατήρια καυσίμων
 • Τράπεζες

Επίσης:

 • Εστιατόρια που λειτουργούν με ντελίβερι
 • Κούριερ – ταχυδρομικές υπηρεσίες
 • Συνεργεία
 • Pet shops
 • Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας

Καθώς και:

 • Καταστήματα με οπτικά είδη και Βαρηκοΐας μόνο με ραντεβού
 • Σούπερ μάρκετ
 • Καθαριστήρια
 • ΚΤΕΟ
 • Καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς

Σημειώνεται πως ειδικά για το λιανικό εμπόριο ανθέων αυτό επιτρέπεται αποκλειστικά για τις 13-14/02.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 17 θανάτους και 1.456 νέα κρούσματα της COVID-19, με την Αττική να κερδίζει για ακόμη ένα 24ωρο την «αρνητική πρωτιά» με 795 περιστατικά.

Θέμα:
Lockdown (1569)
Tags:
κλειστά σχολεία, σχολεία, καφετέριες, καφετέρια, καφές, καφέ, απαγόρευση κυκλοφορίας, καταστήματα, λιανεμπόριο, μετακινήσεις, μετακίνηση, COVID-19, κορονοϊός, Αθήνα, Αττική, ολικό lockdown, lockdown, μέτρα προστασίας, νέα μέτρα, Μέτρα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK