15:23 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Το ΣτΕ αναμένεται να εξετάσει τη συνταγματικότητα των προστίμων των 300 ευρώ κατά όσων παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα ελέγξουν τη συνταγματικότητα των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ από την ΕΛ.ΑΣ. στους πολίτες που παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. 

Το ζήτημα θα εκδικασθεί από το ΣτΕ, ως πιλοτική δίκη και έτσι η εκδίκαση όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια για ακύρωση των προστίμων «παγώνουν» μέχρι να κρίνει το θέμα το ΣτΕ.

Από την απόφαση, μάλιστα, θα εξαρτηθεί κι τι θα γίνει στις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν προς εκδίκαση.

Το ζήτημα έφτασε στο ΣτΕ μετά από αίτημα 46 Θεσσαλονικέων, σε βάρος των οποίων είχαν κοπεί πρόστιμα την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου και είχαν καταθέσει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων.

Οι συγκεκριμένοι υποστηρίζουν πως η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απαγορεύθηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις στο σύνολο της επικράτειας και προβλέφθηκε η επιβολή προστίμων, αντίκειται στο άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, όπως επίσης προστατεύει και τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Τέλος, ζητούν να ελεγχθεί αν παραβιάστηκε το άρθρο 25 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αρχή της αναλογικότητας, όπως επίσης και το άρθρο 43 του Συντάγματος που προβλέπει ότι για τα θέματα γενικότερης σημασίας και ενδιαφέροντος πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις άλλων φορέων.

Tags:
κορονοϊός, πανδημία, έλεγχος, ΣτΕ, πρόστιμα, πρόστιμο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK