17:26 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2886)
0 0 0
Βρείτε μας

Το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει τον χαρακτηρισμό «επαγγελματική ασθένεια» για τον κορονοϊό, χωρίς να το συνδέει με την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Υπό επεξεργασία βρίσκεται πιθανή τροποποίηση του Εθνικού Καταλόγου για να χαρακτηριστεί «Επαγγελματική Ασθένεια» η COVID-19, η οποία προκαλείται από τον κορονοϊό. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου θα πρέπει να υφίστανται δικλείδες ώστε «η λοίμωξη από τον COVID-19 να σχετίζεται με τον επαγγελματικό χώρο του ασθενούς και όχι με την ευρύτερη κοινωνική του δραστηριότητα».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, η ένταξη στα οποία αποτελεί αίτημα είναι διακριτό από το ζήτημα της αναγνώρισης της νόσου COVID-19 ως επαγγελματικής ασθένειας.

«Tο ζήτημα της ένταξης στα ΒΑΕ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις του» τόνισε  ο κ. Τσακλόγλου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «τα αιτήματα ένταξης –ειδικά των υγειονομικών– είναι διαρκή και έρχονται τώρα στο προσκήνιο εξαιτίας της πανδημίας. Τα ΒΑΕ είναι ένα μόνιμο μέτρο, όμως η πανδημία είναι μια έκτακτη κατάσταση. Επιπρόσθετα, δεν είναι ίδια η έκθεση όλων των ειδικοτήτων υγειονομικού προσωπικού στον κίνδυνο ασθένειας». 

Ειδικότερα, τα ΒΑΕ δίνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ ο χαρακτηρισμός της COVID-19 ως επαγγελματικής νόσου δημιουργεί υποχρεώσεις προς τον εργοδότη.

Όπως είπε, ο εργοδότης καλείται:

  • Να παίρνει μέτρα υγιεινής.
  • Να ενημερώνει τις δημόσιες αρχές στην περίπτωση κρουσμάτων.
  • Μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις που καλύπτουν κάθε πτυχή της εργασίας και μάλιστα χωρίς κάποια επιβάρυνση των εργαζομένων.

Μάλιστα, ως επιχείρημα για τα ΒΑΕ έφερε τις δημοσιονομικές επιπτώσεις καθώς και τις επιπτώσεις στην οργάνωση και τη στελεχιακή επάρκεια του ΕΣΥ.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε από την αρχή της πανδημίας έχουν ληφθεί 62 κατηγορίες μέτρων συνολικής αξίας 31,4 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 24 δισ. αφορούν το 2020 (δηλαδή περίπου 15% του ΑΕΠ) και 7,5 δισ. -τα οποία αν είναι επιβεβλημένο μπορεί να αυξηθούν- αναμένεται να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2886)
Tags:
κορονοϊός, COVID-19, Πάνος Τσακλόγλου, Υπουργείο Εργασίας, νοσηλευτές, γιατροί, νοσοκομείο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK